Register Guidelines E-Books Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   MobileRead Forums > E-Book Software > Calibre

Notices

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11-27-2023, 05:53 PM   #1
pbm160
Junior Member
pbm160 began at the beginning.
 
Posts: 2
Karma: 10
Join Date: Nov 2023
Device: Calibre
Calibre 7.1.0 not running

I updated to Calibre 7.1.0 on my computer (Windows 11) and I can't open the program when I click on the icon. I tried to repair, to ininstall, restart and reinstall. Tried to downgrade to Calibre 7.0.0 but same thing the program doesn't open. I have use Calibre for years. First time something like that happens. What should I do?
pbm160 is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2023, 06:33 PM   #2
JSWolf
Resident Curmudgeon
JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
JSWolf's Avatar
 
Posts: 73,286
Karma: 126042366
Join Date: Nov 2006
Location: Roslindale, Massachusetts
Device: Kobo Libra 2, Kobo Aura H2O, PRS-650, PRS-T1, nook STR, PW3
Quote:
Originally Posted by pbm160 View Post
I updated to Calibre 7.1.0 on my computer (Windows 11) and I can't open the program when I click on the icon. I tried to repair, to ininstall, restart and reinstall. Tried to downgrade to Calibre 7.0.0 but same thing the program doesn't open. I have use Calibre for years. First time something like that happens. What should I do?
Go to the calibre config directory and rename the file gui.json to gui.json.bak. Then run calibre. If it works, it's something in that file that's the problem. Calibre will recreate it.

If that doesn't work, make a copy of the config directory and delete the original. Then try calibre again. If that works, it's something else in the config directory.

Last edited by JSWolf; 11-27-2023 at 08:14 PM.
JSWolf is offline   Reply With Quote
Advert
Old 11-27-2023, 07:38 PM   #3
BetterRed
null operator
BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 20,358
Karma: 25865246
Join Date: Mar 2012
Location: Sydney Australia
Device: none
Quote:
Originally Posted by JSWolf View Post
GO to the calibre config directory and rename the file gui.json to gui.json.bak. Then run calibre. If it works, it's something in that file that's the problem. Calibre will recreate it.

If that doesn't work, make a copy of the config directory and delete the original. Then try calibre again. If that works, it's something else in the config directory.
↑ ↑ ↑ ✔

If it is gui.json again, then that would suggest it is not a random event, but something in gui.json that 7.1 can't handle… like maybe a screen geometry setting.

BR
BetterRed is online now   Reply With Quote
Old 11-28-2023, 05:29 PM   #4
pbm160
Junior Member
pbm160 began at the beginning.
 
Posts: 2
Karma: 10
Join Date: Nov 2023
Device: Calibre
I solved the problem by downgrading to Calibre 6.29.0. Works fine now. Thanks for the replies.
pbm160 is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2023, 09:59 AM   #5
JSWolf
Resident Curmudgeon
JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
JSWolf's Avatar
 
Posts: 73,286
Karma: 126042366
Join Date: Nov 2006
Location: Roslindale, Massachusetts
Device: Kobo Libra 2, Kobo Aura H2O, PRS-650, PRS-T1, nook STR, PW3
Quote:
Originally Posted by pbm160 View Post
I solved the problem by downgrading to Calibre 6.29.0. Works fine now. Thanks for the replies.
Why not listen to the suggestion? It's very simple to check if that's the problem.
JSWolf is offline   Reply With Quote
Advert
Old 11-29-2023, 04:19 PM   #6
BetterRed
null operator
BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 20,358
Karma: 25865246
Join Date: Mar 2012
Location: Sydney Australia
Device: none
Quote:
Originally Posted by JSWolf View Post
Why not listen to the suggestion? It's very simple to check if that's the problem.
I think people are missing the point.

It appears that the problem isn't something 'bad' in the version 7 installer, but something 'bad' in the configuration left behind by the previous version.

I wonder if @dhowl still has his renamed gui.json, I'll send him a PM and ask him to send to me, if I can't spot something obvious, I'll ask Kovid to take a look.

BTW: where did you get the new leaf, I like it

BR
BetterRed is online now   Reply With Quote
Old 12-02-2023, 02:15 PM   #7
dunhill
Guru
dunhill can program the VCR without an owner's manual.dunhill can program the VCR without an owner's manual.dunhill can program the VCR without an owner's manual.dunhill can program the VCR without an owner's manual.dunhill can program the VCR without an owner's manual.dunhill can program the VCR without an owner's manual.dunhill can program the VCR without an owner's manual.dunhill can program the VCR without an owner's manual.dunhill can program the VCR without an owner's manual.dunhill can program the VCR without an owner's manual.dunhill can program the VCR without an owner's manual.
 
dunhill's Avatar
 
Posts: 710
Karma: 197668
Join Date: Sep 2017
Location: Argentina
Device: moon+ reader, kindle paperwhite
Following this topic, what happens if a person has a backup of the configurations folder from a previous version?
Is it compatible with version 7.1 or what files would be the most important and which ones should be deleted from the backup?
dunhill is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2023, 03:35 AM   #8
lordthistle
Junior Member
lordthistle began at the beginning.
 
Posts: 1
Karma: 10
Join Date: Dec 2023
Device: Kindle
Same problem here on a PC with Windows 10. Ended up installing an old version, that runs fine.

Following advices found here I ran a debug CMD in a shell and the python package apsw was missing. It seems related to SQLlite.
lordthistle is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2023, 05:49 AM   #9
JSWolf
Resident Curmudgeon
JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
JSWolf's Avatar
 
Posts: 73,286
Karma: 126042366
Join Date: Nov 2006
Location: Roslindale, Massachusetts
Device: Kobo Libra 2, Kobo Aura H2O, PRS-650, PRS-T1, nook STR, PW3
Quote:
Originally Posted by BetterRed View Post
I think people are missing the point.

It appears that the problem isn't something 'bad' in the version 7 installer, but something 'bad' in the configuration left behind by the previous version.

I wonder if @dhowl still has his renamed gui.json, I'll send him a PM and ask him to send to me, if I can't spot something obvious, I'll ask Kovid to take a look.

BTW: where did you get the new leaf, I like it

BR
You should also get @pbm160 to send you his gui.json and see if anything funky is in it. Downgrading calibre is not a solution where there's a simple solution to not have to do that.
JSWolf is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2023, 05:51 AM   #10
JSWolf
Resident Curmudgeon
JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
JSWolf's Avatar
 
Posts: 73,286
Karma: 126042366
Join Date: Nov 2006
Location: Roslindale, Massachusetts
Device: Kobo Libra 2, Kobo Aura H2O, PRS-650, PRS-T1, nook STR, PW3
Quote:
Originally Posted by lordthistle View Post
Same problem here on a PC with Windows 10. Ended up installing an old version, that runs fine.

Following advices found here I ran a debug CMD in a shell and the python package apsw was missing. It seems related to SQLlite.
In the calibre config, rename gui.json to gui.json.bak and see if the current version of 7 runs.
JSWolf is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2023, 01:24 PM   #11
KleineMaus
Junior Member
KleineMaus began at the beginning.
 
Posts: 8
Karma: 10
Join Date: Jun 2012
Device: none
"Downgrading calibre is not a solution where there's a simple solution to not have to do that."

If the solution was that simple, the problem could have been solved by the manufacturer long ago. The advice with the gui.json and all the others don't work. The last version 6.x worked perfectly and the update to version 7 definitely does not. Not for others and not for me either. This must be reproducible and therefore solvable. Blaming the user now doesn't help. I would also like to continue working on my projects and now have to take a break because of such a bug. I also no longer have the installation file for v. 6. Where can I find earlier versions?
KleineMaus is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2023, 01:29 PM   #12
Comfy.n
want to learn what I want
Comfy.n ought to be getting tired of karma fortunes by now.Comfy.n ought to be getting tired of karma fortunes by now.Comfy.n ought to be getting tired of karma fortunes by now.Comfy.n ought to be getting tired of karma fortunes by now.Comfy.n ought to be getting tired of karma fortunes by now.Comfy.n ought to be getting tired of karma fortunes by now.Comfy.n ought to be getting tired of karma fortunes by now.Comfy.n ought to be getting tired of karma fortunes by now.Comfy.n ought to be getting tired of karma fortunes by now.Comfy.n ought to be getting tired of karma fortunes by now.Comfy.n ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 828
Karma: 5678910
Join Date: Sep 2020
Device: Calibre E-book viewer
https://download.calibre-ebook.com/
Comfy.n is online now   Reply With Quote
Old 12-03-2023, 04:25 PM   #13
BetterRed
null operator
BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 20,358
Karma: 25865246
Join Date: Mar 2012
Location: Sydney Australia
Device: none
Quote:
Originally Posted by KleineMaus View Post
"Downgrading calibre is not a solution where there's a simple solution to not have to do that."

If the solution was that simple, the problem could have been solved by the manufacturer long ago. The advice with the gui.json and all the others don't work. The last version 6.x worked perfectly and the update to version 7 definitely does not. Not for others and not for me either. This must be reproducible and therefore solvable. Blaming the user now doesn't help. I would also like to continue working on my projects and now have to take a break because of such a bug. I also no longer have the installation file for v. 6. Where can I find earlier versions?
Read posts #26 to #31 in ==>> https://www.mobileread.com/forums/sh...=356936&page=2

There's a link to previous releases on the calibre download pages, they've been there for decades.

BR
BetterRed is online now   Reply With Quote
Old 12-03-2023, 07:43 PM   #14
JSWolf
Resident Curmudgeon
JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
JSWolf's Avatar
 
Posts: 73,286
Karma: 126042366
Join Date: Nov 2006
Location: Roslindale, Massachusetts
Device: Kobo Libra 2, Kobo Aura H2O, PRS-650, PRS-T1, nook STR, PW3
Quote:
Originally Posted by KleineMaus View Post
"Downgrading calibre is not a solution where there's a simple solution to not have to do that."

If the solution was that simple, the problem could have been solved by the manufacturer long ago. The advice with the gui.json and all the others don't work. The last version 6.x worked perfectly and the update to version 7 definitely does not. Not for others and not for me either. This must be reproducible and therefore solvable. Blaming the user now doesn't help. I would also like to continue working on my projects and now have to take a break because of such a bug. I also no longer have the installation file for v. 6. Where can I find earlier versions?
Did you try renaming the calibre config directory to calibre.bak and seeing if version 7 runs with a fresh config file? If you did and it didn't work, did you try booking into safe mode to see if something you are running on start is at fault?
JSWolf is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2023, 12:11 PM   #15
RalphGL
Junior Member
RalphGL began at the beginning.
 
Posts: 4
Karma: 10
Join Date: Dec 2023
Device: none
On my System (Windows 10.0.19045) Calibre did not start anymore, after update to 7.1.0.0. Using the repair-button of the setup-programm didn't help.

Quote:
Originally Posted by JSWolf View Post
Did you try renaming the calibre config directory to calibre.bak and seeing if version 7 runs with a fresh config file? If you did and it didn't work, did you try booking into safe mode to see if something you are running on start is at fault?
I found the gui.json file on my windows 10 in C:\Users\[USERNAME]\AppData\Roaming\calibre and have removed/renamed it. After restart, there was an new one, but Calibre didn't start anymore.
What do you mean with "config directory"? There are many files and directories. Which one should I rename?
RalphGL is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Running calibre.exe --shutdown-running-calibre does *NOT* terminate the E-book Viewer MReader67 Calibre 4 06-12-2023 02:53 PM
I accidentally updated Calibre while Calibre was running. ownedbycats Calibre 12 07-18-2020 01:43 AM
How to get Calibre 3 running on Raspberry Pi 3 running Raspbian Jessie? fivestones Calibre 6 01-25-2018 10:41 PM
calibre running slowly OS X?? tm3 Calibre 3 01-14-2011 11:31 AM
Running Calibre (0.4.77) dsb66 Calibre 9 07-18-2008 05:42 AM


All times are GMT -4. The time now is 11:01 PM.


MobileRead.com is a privately owned, operated and funded community.