Register Guidelines E-Books Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   MobileRead Forums > E-Book Software > KOReader

Notices

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-13-2021, 03:09 AM   #1
jasius
Member
jasius began at the beginning.
 
Posts: 15
Karma: 10
Join Date: Oct 2018
Device: Kobo Glo HD
Exclamation KO reader Calibre wireless cannot connect

I'm using Version 2020.12-108 I just updated my ereader tonight, but it's been weeks since I've been able to get my Calibre wireless connection working, it used to work flawlessly until recently.

I get the message "Cannot connect to calibre server"

Are there any ports I should be forwarding to make it work on my router? Nothing has really changed on my side of things.

I'm wondering why this excellent feature seemingly randomly stopped working for me.

I appreciate any help.

I go to Calibre and select "Start wireless device connection" leave everything blank and then click OK then go to my "new:Calibre wireless connection" and then Connect"

This method worked for almost a year, now suddenly with recent update it's stopped working.

I tried automatic and manual with a ip and a port number, and it still doesn't work.

Last edited by jasius; 01-13-2021 at 03:18 AM.
jasius is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2021, 01:03 PM   #2
NiLuJe
BLAM!
NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
NiLuJe's Avatar
 
Posts: 11,292
Karma: 19703054
Join Date: Jun 2010
Location: Paris, France
Device: Kindle 2i, 3g, 4, 5w, PW & PW2; Kobo H2O & Forma
(This is unlikely to be Kobo-specific, we have a dedicated KOReader forum. Or, better, GitHub).

That said, I can't really tell you much without logs. (c.f., opening a new GitHub issue for all the gory details).

EDIT: Meh. There's not really much logging going on in the Calibre plugin on that front :/.

So, generic obvious questions: is the Calibre instance running on the same network as your device, and is that network sane or heavily filtered or something?

Try entering the actual IP/port manually instead of relying on auto discovery in KOReader, as some networks may make that unreliable.

Last edited by NiLuJe; 01-13-2021 at 01:08 PM.
NiLuJe is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2021, 03:46 PM   #3
pazos
cosiñeiro
pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 757
Karma: 1275485
Join Date: Apr 2014
Device: BQ Cervantes 4
Quote:
Originally Posted by jasius View Post
I go to Calibre and select "Start wireless device connection" leave everything blank and then click OK then go to my "new:Calibre wireless connection" and then Connect"
The "new" part sounds fishy. The menu sorter adds "new" to menu elements that don't belong to any known category. Unless you manually edited your reader or filemanager menu entries time ago please check there's a single plugin called "calibre.koplugin" in /mnt/onboard/.adds/koreader/plugins. The old one was called "calibre-companion.koplugin" or something like that.

About network topology: ip/port works always (as long as you can ping the ip of the calibre server from your kobo). Auto-discovery relies on your router, as it needs to broadcast the connection attempt to all the devices on your network.

Auto-discovery can be flaky if you use some sort of wifi extender, different subnets or certain firewall rules.
pazos is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2021, 03:11 AM   #4
jasius
Member
jasius began at the beginning.
 
Posts: 15
Karma: 10
Join Date: Oct 2018
Device: Kobo Glo HD
Quote:
Originally Posted by pazos View Post
The "new" part sounds fishy. The menu sorter adds "new" to menu elements that don't belong to any known category. Unless you manually edited your reader or filemanager menu entries time ago please check there's a single plugin called "calibre.koplugin" in /mnt/onboard/.adds/koreader/plugins. The old one was called "calibre-companion.koplugin" or something like that.

About network topology: ip/port works always (as long as you can ping the ip of the calibre server from your kobo). Auto-discovery relies on your router, as it needs to broadcast the connection attempt to all the devices on your network.

Auto-discovery can be flaky if you use some sort of wifi extender, different subnets or certain firewall rules.
I've never manually edited my anything on the KO Reader, I just keep it up to date all the time.

I have recently added a wifi extender, so I tried to connect to my main router wirelessly and that didn't resolve the issue.

I have both

plugins\calibre.koplugin
contains: (all .lua)
_meta
extensions
main
metadata
search
wireless

plugins\calibrecompanion.koplugin
contains: (all .lua)
_meta
main


I appreciate your help, I hope we can get to the bottom of this one.

As for my firewalls, all are pretty lax, but I'm asking which ports I need to open in case adding them manually will work.

As I stated, I've given my wireless an IP and tried to manually enter said IP in my kobo reader and that hasn't worked.
jasius is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2021, 06:31 AM   #5
pazos
cosiñeiro
pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 757
Karma: 1275485
Join Date: Apr 2014
Device: BQ Cervantes 4
Ah, that explains the "new" in the name. You can remove "plugins\calibrecompanion.koplugin" if you wish. I will mark is as obsolete, to disable it from menus even when it is there.

About the network: port forwarding is something you do between your public IP and some IP behind the NAT. Is not applicable here.

Even with a wifi extender you should be able to ping the computer that runs calibre from everywhere in your local network, including your kobo.

You can test if you're able to ping from your kobo using the terminal plugin and typing
Code:
ping -c1 ip_of_calibre
If you're able to ping the computer then use manual address/port and set the address accordly. Leave the port as default (9090) IIRC.

If you're not able to ping the computer from your Kobo the calibre plugin won't work.
pazos is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2021, 01:44 AM   #6
jasius
Member
jasius began at the beginning.
 
Posts: 15
Karma: 10
Join Date: Oct 2018
Device: Kobo Glo HD
Quote:
Originally Posted by pazos View Post
Ah, that explains the "new" in the name. You can remove "plugins\calibrecompanion.koplugin" if you wish. I will mark is as obsolete, to disable it from menus even when it is there.

About the network: port forwarding is something you do between your public IP and some IP behind the NAT. Is not applicable here.

Even with a wifi extender you should be able to ping the computer that runs calibre from everywhere in your local network, including your kobo.

You can test if you're able to ping from your kobo using the terminal plugin and typing
Code:
ping -c1 ip_of_calibre
If you're able to ping the computer then use manual address/port and set the address accordly. Leave the port as default (9090) IIRC.

If you're not able to ping the computer from your Kobo the calibre plugin won't work.
Thank you again for your help.

The Ping command came back with 13ms.

I tried MANUAL but it still won't connect to Calibre, if this never worked ever I'd just shrug it off as an oddball feature, but the fact that it did at one point work is what's odd to me.
jasius is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2021, 09:04 AM   #7
pazos
cosiñeiro
pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.pazos ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 757
Karma: 1275485
Join Date: Apr 2014
Device: BQ Cervantes 4
Quote:
Originally Posted by jasius View Post
Thank you again for your help.

The Ping command came back with 13ms.

I tried MANUAL but it still won't connect to Calibre, if this never worked ever I'd just shrug it off as an oddball feature, but the fact that it did at one point work is what's odd to me.
As I understand your report, it worked at one point with auto discovery, never with manual ip/port.

Please double check that you're pinging the IP of calibre and you setup both the ip and the port that calibre uses.

In the attachment you'll see my setup. Only one of the IPs is reachable from LAN. That's 192.168.8.254 in my case. It is also a static IP, but your computer might be using a dynamic ip provided by your router. So always check your setup matches the one that calibre reports
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Sin nombre.png
Views:	18
Size:	17.1 KB
ID:	184812  
pazos is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2021, 12:14 AM   #8
jasius
Member
jasius began at the beginning.
 
Posts: 15
Karma: 10
Join Date: Oct 2018
Device: Kobo Glo HD
Quote:
Originally Posted by pazos View Post
As I understand your report, it worked at one point with auto discovery, never with manual ip/port.

Please double check that you're pinging the IP of calibre and you setup both the ip and the port that calibre uses.

In the attachment you'll see my setup. Only one of the IPs is reachable from LAN. That's 192.168.8.254 in my case. It is also a static IP, but your computer might be using a dynamic ip provided by your router. So always check your setup matches the one that calibre reports

Thank you for the info.

I made sure that I was using the correct info with the PING and the Manual port, it still didn't work though.

I might have to chalk this one up to a loss, unless there's something I can post here on my ereader that might shed some light, if so just tell me exactly where to find it on there and I'll upload it.
jasius is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2021, 01:06 AM   #9
NiLuJe
BLAM!
NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
NiLuJe's Avatar
 
Posts: 11,292
Karma: 19703054
Join Date: Jun 2010
Location: Paris, France
Device: Kindle 2i, 3g, 4, 5w, PW & PW2; Kobo H2O & Forma
Assuming you have shell access to your device (barring that, that should work in KOReader's Terminal plugin), you might want to check if netcat can actually reach Calibre from your device.

e.g., nc 192.168.1.42 9090

If Calibre is actually setup properly and reachable from your device, it should answer fairly rapidly with something like

Code:
831[9, {"serverProtocolVersion": 1, "validExtensions": ["lrf", "rar", "zip", "rtf", "lit", "txt", "txtz", "text", "htm", "xhtm", "html", "htmlz", "xhtml", "pdf", "pdb", "updb", "pdr", "prc", "mobi", "azw", "doc", "epub", "fb2", "fbz", "djv", "djvu", "lrx", "cbr", "cbz", "cbc", "oebzip", "rb", "imp", "odt", "chm", "tpz", "azw1", "pml", "pmlz", "mbp", "tan", "snb", "xps", "oxps", "azw4", "book", "zbf", "pobi", "docx", "docm", "md", "textile", "markdown", "ibook", "ibooks", "iba", "azw3", "ps", "kepub", "kfx", "kpf"], "passwordChallenge": "", "currentLibraryName": "Calibre", "currentLibraryUUID": "6fc7c08a-4a8f-4833-8acd-f0a47d3aa201", "pubdateFormat": "MMM yyyy", "timestampFormat": "dd MMM yyyy", "lastModifiedFormat": "dd MMM yyyy", "calibre_version": [5, 9, 0], "canSupportUpdateBooks": true, "canSupportLpathChanges": true}]
The Calibre Wireless Device connection popup should be listing the actual IPs it's listening on, that should be pretty accurate on most systems.
The default port (9090) should also accurate, but might want to set it manually, just in case...

If nothing's answered (and/or the command actually fails and returns an error code), the problem lies outside of KOReader. And/or you have deeper network shenanigans at play.

Last edited by NiLuJe; 01-20-2021 at 01:12 AM.
NiLuJe is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 01:35 AM   #10
jasius
Member
jasius began at the beginning.
 
Posts: 15
Karma: 10
Join Date: Oct 2018
Device: Kobo Glo HD
Sorry, should that reply you pasted there show up on my Ereader or somewhere on Calibre? I just see "EXECUTING" on my screen when I press the button to execute.

How long does it take?
jasius is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 12:19 PM   #11
NiLuJe
BLAM!
NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
NiLuJe's Avatar
 
Posts: 11,292
Karma: 19703054
Join Date: Jun 2010
Location: Paris, France
Device: Kindle 2i, 3g, 4, 5w, PW & PW2; Kobo H2O & Forma
Pretty much instantly, if all is well. If it hangs, and you're *certain* you're using the right IP & port, then you indeed have deeper network issues on your hand that have nothing to do with either Calibre or KOReader.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	calibre.png
Views:	10
Size:	62.3 KB
ID:	184884  
NiLuJe is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Kobo Wireless (N647) does not connect to Kobo desktop, wifi or calibre. aloalo27 Kobo Reader 6 12-26-2020 10:00 PM
CC is connected to Calibre by wireless - No Reader WannaKeepReading Calibre Companion 4 02-23-2017 11:06 PM
Connect Kobo Arc7 HD to Calibre as Wireless Device minidad2 Kobo Tablets 0 05-02-2015 03:31 PM
[Calibre Portable and CC] No Wireless Option to Connect to nynaevelan Devices 4 10-15-2012 10:05 AM
iLiad cannot connect to the net either wire,wireless (no encription) or wireless(with encr) tely iRex 5 04-24-2010 10:27 PM


All times are GMT -4. The time now is 02:00 PM.


MobileRead.com is a privately owned, operated and funded community.