Register Guidelines E-Books Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   MobileRead Forums > E-Book Software > Calibre

Notices

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-10-2020, 12:38 PM   #16
ownedbycats
Guru
ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 920
Karma: 288270
Join Date: Oct 2018
Device: Kobo Aura HD
My library's some 4000 books on a HDD (7200 RPM). My swap file's on the same HDD. Calibre itself is installed on the SSD.

I usually have a couple gigabytes of free memory, but Windows 10 isn't always good at managing memory (was the standby memory cache glitch ever fixed?) so there might be unnecessary paging.

Last edited by ownedbycats; 10-10-2020 at 12:45 PM.
ownedbycats is online now   Reply With Quote
Old 10-16-2020, 06:39 AM   #17
georgemk
Connoisseur
georgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tongue
 
Posts: 73
Karma: 22580
Join Date: Oct 2019
Device: nook Simple Touch with Glowlight
Hi Kovid.

I've installed Calibre 5.3 and still cannot restart Calibre by either Ctrl R or Ctrl Shift R

Same error message as previously shown.
georgemk is offline   Reply With Quote
Advert
Old 10-16-2020, 08:12 AM   #18
compurandom
Fanatic
compurandom ought to be getting tired of karma fortunes by now.compurandom ought to be getting tired of karma fortunes by now.compurandom ought to be getting tired of karma fortunes by now.compurandom ought to be getting tired of karma fortunes by now.compurandom ought to be getting tired of karma fortunes by now.compurandom ought to be getting tired of karma fortunes by now.compurandom ought to be getting tired of karma fortunes by now.compurandom ought to be getting tired of karma fortunes by now.compurandom ought to be getting tired of karma fortunes by now.compurandom ought to be getting tired of karma fortunes by now.compurandom ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 543
Karma: 294266
Join Date: Jun 2015
Device: kobo aura h2o, kobo forma
Quote:
Originally Posted by ownedbycats View Post
I get the same error with the Restart button. Monitoring the task manager it tries to re-start the process before Calibre has a chance to fully unload from memory. Large library size or amount of plugins, perhaps?
I've seen this for multiple versions of calibre 4 running in linux, so it's not just a windows problem. I have manually watched and waited for the background threads to exit so I can restart calibre.

If course I've been running on a memory constrained machine where calibre is certainly thrashing. Just got a memory upgrade, so with or without the fix, I'll probably not see this again.
compurandom is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2020, 08:53 AM   #19
kovidgoyal
creator of calibre
kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
kovidgoyal's Avatar
 
Posts: 37,978
Karma: 16793211
Join Date: Oct 2006
Location: Mumbai, India
Device: Various
Quote:
Originally Posted by georgemk View Post
My library has 3166 Books, I'm running the 64bit version and when Calibre is running I still have 11.8GB of memory available out of 16GB. And all disks are SSD.
So nothing out of the ordinary there.
Sorry, I'm at a loss then. Without being able to reproduce there's nothing else I can think of. After my fix calibre now waits a maximum of ten seconds for the original process to exit. I cant imagine it taking more than that to exit. Are you seeing a ten second interval between pressing ctrl+r and the error?
kovidgoyal is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2020, 10:56 AM   #20
georgemk
Connoisseur
georgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tongue
 
Posts: 73
Karma: 22580
Join Date: Oct 2019
Device: nook Simple Touch with Glowlight
Timed the pop up error box as 13 seconds after control R was typed.
georgemk is offline   Reply With Quote
Advert
Old 10-16-2020, 11:22 AM   #21
kovidgoyal
creator of calibre
kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
kovidgoyal's Avatar
 
Posts: 37,978
Karma: 16793211
Join Date: Oct 2006
Location: Mumbai, India
Device: Various
Yeah if its not shutting down in 10 seconds, there's really not anything I can do. The question is why is it doing that. Does it happen if you run calibre with

calibre --ignore-plugins
kovidgoyal is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2020, 12:39 PM   #22
georgemk
Connoisseur
georgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tongue
 
Posts: 73
Karma: 22580
Join Date: Oct 2019
Device: nook Simple Touch with Glowlight
Quote:
Originally Posted by kovidgoyal View Post
Yeah if its not shutting down in 10 seconds, there's really not anything I can do. The question is why is it doing that. Does it happen if you run calibre with

calibre --ignore-plugins
Same error happens. I also removed all user installed plugins, shutdown, started it again and same result when Ctrl R is sent.

I also tried calibre-debug -g but the output stops with the message about quickview starting. No additional info is shown after the Ctrl R is sent.
georgemk is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2020, 12:48 PM   #23
ownedbycats
Guru
ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 920
Karma: 288270
Join Date: Oct 2018
Device: Kobo Aura HD
georgemk - I've not seen anything of what OS you're on, but if you're on Windows, check out RAMMap.

There was (or is, not sure if it was ever fixed) a particularly nasty glitch in Windows 10 where the standby memory cache fills up and then never releases - so even though the task manager shows you have a ton of memory free it's not actually available.

RAMMap also lets you check page tables to see how much a specific process is being paged out. Even if your swap file's on an SSD, it's less efficient than leaving it in RAM.

Last edited by ownedbycats; 10-16-2020 at 12:56 PM.
ownedbycats is online now   Reply With Quote
Old 10-16-2020, 01:03 PM   #24
georgemk
Connoisseur
georgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tongue
 
Posts: 73
Karma: 22580
Join Date: Oct 2019
Device: nook Simple Touch with Glowlight
@ownedbycats

Tried that and no difference. Clearing down the standby list from 250k to 18k and then starting Calibre made no difference.

BTW I'm using Windows 10 Version 10.0.19041 Build 19041


Also I shutdown the Windows PC when I'm finished for that session so the machine is clean booted multiple times a day.

Last edited by georgemk; 10-16-2020 at 01:05 PM.
georgemk is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2020, 01:58 PM   #25
compurandom
Fanatic
compurandom ought to be getting tired of karma fortunes by now.compurandom ought to be getting tired of karma fortunes by now.compurandom ought to be getting tired of karma fortunes by now.compurandom ought to be getting tired of karma fortunes by now.compurandom ought to be getting tired of karma fortunes by now.compurandom ought to be getting tired of karma fortunes by now.compurandom ought to be getting tired of karma fortunes by now.compurandom ought to be getting tired of karma fortunes by now.compurandom ought to be getting tired of karma fortunes by now.compurandom ought to be getting tired of karma fortunes by now.compurandom ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 543
Karma: 294266
Join Date: Jun 2015
Device: kobo aura h2o, kobo forma
This really a big deal? Just exit calibre and wait. Maybe double click the icon to restart a few times (with a long delay between) until it does.

But I probably can reproduce by artificially running it in a container with only 3-4G ram. What I usually see is background worker threads still running after the main interface window is closed. (Probably being paged in before they can exit, which is of dubious use.)

So let me know if debug info from a linux system would help.
compurandom is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2020, 02:10 PM   #26
chaley
Grumpy old git
chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 9,388
Karma: 3007492
Join Date: Jan 2010
Location: UK
Device: Reader
FWIW: both shortcuts works fine for me if I am not using calibre-debug -g. If I am then calibre shuts down without error but does not restart.
chaley is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2020, 02:21 PM   #27
kovidgoyal
creator of calibre
kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
kovidgoyal's Avatar
 
Posts: 37,978
Karma: 16793211
Join Date: Oct 2006
Location: Mumbai, India
Device: Various
Quote:
Originally Posted by chaley View Post
FWIW: both shortcuts works fine for me if I am not using calibre-debug -g. If I am then calibre shuts down without error but does not restart.
Yeah restart doesnt work with calibre-debug -g dont think it ever did.
kovidgoyal is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2020, 03:32 PM   #28
georgemk
Connoisseur
georgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tonguegeorgemk can tie a knot in a cherry stem with his or her tongue
 
Posts: 73
Karma: 22580
Join Date: Oct 2019
Device: nook Simple Touch with Glowlight
@kovid and @CHALEY

I didn't really expect Calibre to restart from debug, I was just reporting that I was trying to cover all the bases. Also to report that Calibre itself didn't add any extra details to the debug log once the key strokes were sent.

@compurandom

I'm running Windows 10 with 16GB memory of which only 4.2GB is used when Calibre is up and running. So plenty of free memory.

Yes I know I can work around the issue by closing down and clicking the icon again or run the debug exe when I need to get a debug log for an issue. But something has changed from 4.23 to 5.2 ( I missed out all the intermediate releases) to cause this issue.

So my responses to this thread was just me adding more info to the issue that another person initially reported in a hope to help find out what has changed.
georgemk is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2020, 03:55 PM   #29
ownedbycats
Guru
ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.ownedbycats ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 920
Karma: 288270
Join Date: Oct 2018
Device: Kobo Aura HD
Can you try installing the portable version of Calibre and trying there? It'll be a completely clean set of configs so that might narrow it down to either "problem with my setup of Calibre" or "problem with my system." (With the caveat that portable is x86 instead of x64.)
ownedbycats is online now   Reply With Quote
Old 10-16-2020, 04:08 PM   #30
BetterRed
null operator
BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 16,599
Karma: 19427098
Join Date: Mar 2012
Location: Sydney Australia
Device: none
Are those with the the problem using custom page file settings - I recall fixing a similar issue on a Windows 7 system (not mine, not calibre) by putting the settings back to the default settings.

BR
BetterRed is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
CTRL & SHIFT Not Working When Selecting Multiple Books Apache Calibre 5 08-06-2017 07:33 PM
Book view ctrl+v rbruce1314 Sigil 25 05-15-2015 07:12 AM
Ctrl-7 for <p> tags phossler Editor 3 02-25-2014 05:40 PM
Calibre 0.7.22 Ctrl D not working as well as 0.7.21 logs Calibre 2 10-08-2010 01:33 PM
iLiad No 'Ctrl' on iLiad?! ericshliao iRex Developer's Corner 7 11-06-2008 06:12 PM


All times are GMT -4. The time now is 04:39 AM.


MobileRead.com is a privately owned, operated and funded community.