![]() |
#196 |
Guru
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Posts: 802
Device: Various
|
Może to wyjaśnię bardziej łopatologicznie, bo może taka informacja przyda się także innym użytkownikom wtyczki.
Domyślne wyszukiwanie (nazwisko autora i tytuł) było bardzo skuteczne, ale serwis LC je po prostu wyłączył (czytaj: popsuł) na początku lipca 2024 roku. Każde pierwsze wyszukiwanie daje więc zero wyników. Wtedy zaczyna się kombinowanie, które polega m.in. na wyszukiwaniu tylko tytułu (bez autora), czasami po fragmencie tytułu. Wszystkie opisane wyżej akrobacje sprawiają, że od pewnego czasu stosowanie wyszukiwania masowego bywa problematyczne. Bardzo mi przykro, ale po prostu wybór pierwszego wyniku + zbudowany mechanizm calibre, który ten właśnie pierwszy wynik przy masowym wyszukiwaniu uznaje za najlepszy to gotowy przepis na problem. Rozumiem, że użytkownicy dodają hurtowo książki i chcą hurtowo dodać metadane. Sama tak nie robię, bo moje zakupy obejmują maksymalnie kilkanaście tytułów podczas najlepszych promocji, a zwykle są to pojedyncze e-booki. Dodawanie metadanych książka po książce jest więc dla mnie naturalnym etapem dodawania książki do biblioteki calibre. O ile wcześniej – gdy działało wyszukiwanie w LC "nazwisko + tytuł" pierwszy wynik był praktycznie w 100% poprawny (z kilkoma wyjątkami) – masowe dodawanie metadanych dawało przyzwoite wyniki to teraz po prostu nie mogę tego zalecić. Osobiście od lipca używam wersji z wyłączonym domyślnym wyszukiwaniem, co przynajmniej nie powoduje niepotrzebnych zapytań. Skoro przez ostatnie cztery miesiące wyszukiwarka w serwisie LC nie została poprawiona, postanowiłam upublicznić wersję z uproszczonym wyszukiwaniem (2.2.35). Od razu zaznaczę, że jest to krok wstecz w uzyskiwaniu jak najlepszych wyników z metadanymi, ale nie mam na to żadnego wpływu. Poprawiona/popsuta wyszukiwarka w LC czasami nie wyszukuje nawet zwykłych tytułów (choć w bazie są) i wtedy to już ręce opadają… |
![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Enthusiast
![]() Posts: 32
Device: pocketbook 623
|
Bardzo dziękuje. Poprawka dużo pomogła. Przy pierwszej próbie 85 procent skuteczności dla 100 wyszukań przy masowym wyszukaniu. A Już się trzęsłem od rana że będe te 3,5 tysiąca pojedyńczo klikał.
Jeśli plugin nic nie znalazł albo błędnie to faktycznie tylko zostaje ręczna weryfikacja z wujkiem google. Najgorsze są te tytuły gdzie zostaje tylko przeklejenie identyfikatora lubimyczytac do calibre. Jeszcze raz Bardzo Dziękuje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Junior Member
![]() Posts: 2
Device: kindle
|
witam,
czy jest możliwość aby informacje o ocenie książki i ilości ocen pokazać w calibre jako kolumny? |
![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
Guru
|
Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Guru
|
Właśnie opublikowałam wersję 2.3.0.
Ponieważ ponownie zaczęło działać domyślne wyszukiwanie – postanowiłam dodać nową opcję w konfiguracji, aby przy następnym „popsuciu” wyszukiwarki w serwisie LC użytkownicy mogli sobie zaznaczyć checkbox „Strona LC ma problemy z wyszukiwarką”, a wtyczka powinna sobie radzić. Zaznaczyłam tę opcję jako (1). Zwykle powinna być wyłączona. Dodatkowo dodałam dodatkowy checkbox dla tych, którzy preferują łatwiejsze parsowanie liczby stron w książce. Domyślnie liczba stron dodawana jest do komentarza w formie: Książka ma 123 strony. Jeśli użytkownik zaznaczy opcję „Forma uproszczona” zapis ten będzie wyglądał tak: Liczba stron w książce: 123 Zaznaczyłam tę opcję jako (2). |
![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Junior Member
![]() Posts: 7
Device: Tablet
|
Potrzebna aktualizacja wtyczki. Lubimyczytać.pl korzysta teraz z Cloudflare i nie można pobrac danych. Pozdrawiam.
Last edited by kondor03; 01-01-2025 at 04:12 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Junior Member
|
[Nieaktualne].
Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Zealot
![]() Posts: 106
Device: Prestigio PER3464B, Onyx Lynx, Lenovo S5000 i Tab4-8"
|
@BeckyEbook
Czy jest jakiś problem z wtyczką? Rano jeszcze dobrze działała. Mam problem pobrać dane książki ze strony lubimyczytac. Otrzymuję taką odpowiedź, oto przykład: calibre, version 7.26.0 BŁĄD: Brak pasujących wyników: <p>Nie udało się znaleźć żadnej książki pasującej do zapytania. Spróbuj podać <b>mniej szczegółowe</b> dane. Możesz na przykład podać tylko nazwisko autora i jedno słowo z tytułu.<p>Aby zobaczyć więcej informacji, naciśnij „Pokaż szczegóły”. Running identify query with parameters: {'title': 'Neven. Demony przeszłości', 'authors': ['Karolina Wilchowska'], 'identifiers': {'isbn': '9788382905816', 'lubimyczytać': '5168989'}, 'timeout': 30} Using plugins: LubimyCzytac (2, 3, 0) The log from individual plugins is below ****************************** LubimyCzytac (2, 3, 0) ****************************** Found 0 results Downloading from LubimyCzytac took 2.2143735885620117 --- START --- Title: Neven. Demony przeszłości Authors: ['Karolina Wilchowska'] Zapytanie: https://lubimyczytac.pl/szukaj/ksiaz...%20przeszlosci Parsing result 1: <Element div at 0x1bd5cf5ba20> BECKY INFO: Nazwisko autora=['wilchowska'] BECKY INFO: Nazwisko orig autora=['wilchowska'] [1] Original title: neven demony przeszlosci, Title: neven demony przeszlosci, Original authors: ['karolina wilchowska'], Hidden authors: None, Authors:['karolina wilchowska'], Book url: https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5168...ny-przeszlosci BECKY INFO: [1] matches title (w przyblizeniu) BECKY INFO: [1] plus original authors ------------------------------- BEDA PARSOWANE ------------------------------- LubimyCzytac.pl url: 'https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5168989/neven-demony-przeszlosci' Failed to make details query: 'https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5168989/neven-demony-przeszlosci' Traceback (most recent call last): File "calibre_plugins.lubimyczytac.worker", line 88, in get_details File "mechanize\_mechanize.py", line 241, in open_novisit File "mechanize\_mechanize.py", line 313, in _mech_open mechanize._response.get_seek_wrapper_class.<locals >.httperror_seek_wrapper: HTTP Error 500: Internal Server Error ************************************************** ****************************** The identify phase took 2.41 seconds The longest time (2.214374) was taken by: LubimyCzytac Merging results from different sources We have 0 merged results, merging took: 0.00 seconds Pozdrawiam serdecznie bravosx |
![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Junior Member
|
Też to mam i takie same objawy. A rano jeszcze działała.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Guru
|
Potwierdzam problem i szukam rozwiązania.
Podobne problemy pojawiały się w przeszłości, ale samoistnie przechodziły (lub po przełączeniu dostawcy internetu). Proszę o cierpliwość, mam akurat na głowie trochę innych spraw. EDIT: Mam nadzieję, że problem sam się rozwiąże, bo strona LC naprawdę zwraca błąd numer 500 (Internal Server Error) dla każdego. Przygotuję aktualizację wtyczki, aby obsłużyć błąd numer 500, ale niewiele mogę z tym zrobić. Obsługa błędów spowoduje tylko zapisanie do dziennika informacji, że wystąpił błąd, a nie poprawne pobranie danych książki. EDIT 2: Zapanowałam nad draństwem. Dodałam dodatkową próbę pobrania danych pomimo błędu 500 i – co zaskakujące – udało się! Za chwilę opublikuję nową wersję wtyczki. EDIT 3: Wersja 2.3.1 jest dostępna. Last edited by BeckyEbook; 02-18-2025 at 05:01 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Junior Member
|
Działa. Dzięki bardzo. Jesteś niezastąpiona. Szacun.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Zealot
![]() Posts: 106
Device: Prestigio PER3464B, Onyx Lynx, Lenovo S5000 i Tab4-8"
|
@BeckyEbook
Fakt. Potwierdzam działa. Dziękuję i pozdrawiam bravosx |
![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Connoisseur
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Posts: 81
Device: Kobo Glo, H2O
|
No cóż, u mnie po aktualizacji dziś rano zaczęło działać ponownie, ale po paru godzinach i pobraniu danych dla paru książek ten sam błąd powrócił:
Code:
calibre, version 7.26.0 BŁĄD: Błąd pobierania: Pobieranie metadanych lub okładki nie udało się dla wybranej książki. Krew, pot i piksele. Chwalebne i niepokojące opowieści o tym, jak robi się gry (Brak metadanych) |
![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Guru
|
OK. Naprawiłam. Nowa wersja: 2.3.2.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tags |
improved, lubimyczytac, plugin |
Thread Tools | Search this Thread |
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
[Metadata Source Plugin] BOL.com (NL) | Pr.BarnArt | Plugins | 530 | 03-17-2025 08:56 AM |
[Metadata Source Plugin] ADLIBRIS (SE) | Pr.BarnArt | Plugins | 49 | 01-11-2021 03:45 PM |
[Metadata Source Plugin] LubimyCzytac [PL] | jbienko1 | Plugins | 33 | 01-23-2017 06:15 AM |
[Metadata Source Plugin] Bookradar | idlesign | Plugins | 0 | 11-03-2014 11:44 PM |
[Metadata Source Plugin] DIZZIE_NL | Pr.BarnArt | Plugins | 7 | 08-11-2014 01:48 PM |