Może to wyjaśnię bardziej łopatologicznie, bo może taka informacja przyda się także innym użytkownikom wtyczki.
Domyślne wyszukiwanie (nazwisko autora i tytuł) było bardzo skuteczne, ale serwis LC je po prostu wyłączył (czytaj: popsuł) na początku lipca 2024 roku. Każde pierwsze wyszukiwanie daje więc zero wyników.
Wtedy zaczyna się kombinowanie, które polega m.in. na wyszukiwaniu tylko tytułu (bez autora), czasami po fragmencie tytułu.
Wszystkie opisane wyżej akrobacje sprawiają, że od pewnego czasu stosowanie wyszukiwania masowego bywa problematyczne. Bardzo mi przykro, ale po prostu wybór pierwszego wyniku + zbudowany mechanizm calibre, który ten właśnie pierwszy wynik przy masowym wyszukiwaniu uznaje za najlepszy to gotowy przepis na problem.
Rozumiem, że użytkownicy dodają hurtowo książki i chcą hurtowo dodać metadane. Sama tak nie robię, bo moje zakupy obejmują maksymalnie kilkanaście tytułów podczas najlepszych promocji, a zwykle są to pojedyncze e-booki. Dodawanie metadanych książka po książce jest więc dla mnie naturalnym etapem dodawania książki do biblioteki calibre.
O ile wcześniej – gdy działało wyszukiwanie w LC "nazwisko + tytuł" pierwszy wynik był praktycznie w 100% poprawny (z kilkoma wyjątkami) – masowe dodawanie metadanych dawało przyzwoite wyniki to teraz po prostu nie mogę tego zalecić.
Osobiście od lipca używam wersji z wyłączonym domyślnym wyszukiwaniem, co przynajmniej nie powoduje niepotrzebnych zapytań. Skoro przez ostatnie cztery miesiące wyszukiwarka w serwisie LC nie została poprawiona, postanowiłam upublicznić wersję z uproszczonym wyszukiwaniem (2.2.35).
Od razu zaznaczę, że jest to krok wstecz w uzyskiwaniu jak najlepszych wyników z metadanymi, ale nie mam na to żadnego wpływu.
Poprawiona/popsuta wyszukiwarka w LC czasami nie wyszukuje nawet zwykłych tytułów (choć w bazie są) i wtedy to już ręce opadają…
|