View Single Post
Old 08-18-2021, 02:17 AM   #56
BeckyEbook
Guru
BeckyEbook ought to be getting tired of karma fortunes by now.BeckyEbook ought to be getting tired of karma fortunes by now.BeckyEbook ought to be getting tired of karma fortunes by now.BeckyEbook ought to be getting tired of karma fortunes by now.BeckyEbook ought to be getting tired of karma fortunes by now.BeckyEbook ought to be getting tired of karma fortunes by now.BeckyEbook ought to be getting tired of karma fortunes by now.BeckyEbook ought to be getting tired of karma fortunes by now.BeckyEbook ought to be getting tired of karma fortunes by now.BeckyEbook ought to be getting tired of karma fortunes by now.BeckyEbook ought to be getting tired of karma fortunes by now.

BeckyEbook's Avatar

Device: Various
Quote:
Originally Posted by xtoudi View Post
Albo kolejny przykład: "Fantastyka; fantasy; science fiction"

Może to jest zamierzone, nie wiem - tylko nie wiem dlaczego .
Rzeczywiście – zrobiłam tak z pełną świadomością. A dlaczego?
Już tłumaczę. Otóż jeśli korzystamy przede wszystkim z wtyczki LubimyCzytac do pobierania metadanych w naszej bibliotece to zestaw kategorii jest stały. Nie ma tam podkategorii „fantasy” lub „science fiction”. Jest tylko jedna, grupująca w sobie inne: „Fantastyka; fantasy; science fiction”. I stąd konieczność konwersji przecinka na średnik, aby grupująca kategoria była zapisywana zawsze razem, a nie osobno, gdyby były tam przecinki.
Teraz mamy zamkniętą listę kategorii i przy pewnej skali – pomimo średników – jest to ogarnialne. Wyobraź sobie to w taki sposób: jeśli uznajemy, że fantastyka to fantastyka, fantasy to fantasy, a science fiction to science fiction to gdyby były tam przecinki i książka dostawałaby trzy osobne kategorie to „Władca pierścicieni” dostałby osobną kategorię „science fiction”, co jest oczywistą nieprawdą…

Mam nadzieję, że wyjaśniłam swój punkt widzenia – lepsze zgrupowanie stałych kategorii niż nieświadome przekłamanie.
BeckyEbook is offline   Reply With Quote