While researching things, I have noticed there are two builds of 5.8.5 -
One for the 8th gen devices, one for the older devices.
So far the only things I have noticed for certain, is the build for the 8th gen devices adds support for Bluetooth and drops support for Kindlets (although the code isn't gone, just disabled by a flag).
But that user interface is spread over 643 *.jar files, I may never be finished reading them all.
The following will only mean anything to those who read Java, but classpath in the start-up command is:
Code:
/usr/java/bin/cvm -Xmx26m -Xgc:youngGen=6m,freeMemShrinkThreshold=32% -Dsun.awt.exception.handler=com.amazon.agui.swing.event.EventQueueExceptionHandler -Xbootclasspath/a:/usr/java/lib/localedata.jar:/usr/java/lib/charsets.jar:/opt/amazon/ebook/lib/concierge-1.0.0.jar:/opt/amazon/ebook/lib/icu4j.jar:/opt/amazon/ebook/lib/utilities.jar:/opt/amazon/ebook/lib/json_simple-1.1.jar -Dsun.boot.library.path=/usr/java/lib -cp /opt/amazon/ebook/lib:/opt/amazon/ebook/lib/imageviewer-fr.jar:/opt/amazon/ebook/lib/MediaPlayer.jar:/opt/amazon/ebook/lib/demoactivator-fr.jar:/opt/amazon/ebook/lib/ReaderSDK-ja.jar:/opt/amazon/ebook/lib/ReaderSharingService-zh.jar:/opt/amazon/ebook/lib/ReadingTimer-de.jar:/opt/amazon/ebook/lib/ReaderSDK-impl-pt.jar:/opt/amazon/ebook/lib/MobiReader-impl-de.jar:/opt/amazon/ebook/lib/EndActions-ja.jar:/opt/amazon/ebook/lib/LanguageLayer-it.jar:/opt/amazon/ebook/lib/tardis-zh.jar:/opt/amazon/ebook/lib/AdManager-ru.jar:/opt/amazon/ebook/lib/app_utilities.jar:/opt/amazon/ebook/lib/MediaPlayer-nl.jar:/opt/amazon/ebook/lib/kafui-pt.jar:/opt/amazon/ebook/lib/tardis-de.jar:/opt/amazon/ebook/lib/ReaderContentSDK-sq.jar:/opt/amazon/ebook/lib/VocabBuilderSDK-ru.jar:/opt/amazon/ebook/lib/utilities-nl.jar:/opt/amazon/ebook/lib/ReadingStreams.jar:/opt/amazon/ebook/lib/PurchaseManager.jar:/opt/amazon/ebook/lib/Xray-zh.jar:/opt/amazon/ebook/lib/utilities-fr.jar:/opt/amazon/ebook/lib/kafui-ru.jar:/opt/amazon/ebook/lib/kafindexer.jar:/opt/amazon/ebook/lib/ReadingStreamsMessageEncoder.jar:/opt/amazon/ebook/lib/app_utilities-assets.jar:/opt/amazon/ebook/lib/VocabBuilderSDK-it.jar:/opt/amazon/ebook/lib/HTMLReader-impl-pt.jar:/opt/amazon/ebook/lib/VocabBuilderSDK-es.jar:/opt/amazon/ebook/lib/HTMLReader-impl.jar:/opt/amazon/ebook/lib/WirelessHandler.jar:/opt/amazon/ebook/lib/oobe-ru.jar:/opt/amazon/ebook/lib/ReaderSharingService-nl.jar:/opt/amazon/ebook/lib/KindleDeviceServicesAbstraction-2.2.jar:/opt/amazon/ebook/lib/wikipedia-de.jar:/opt/amazon/ebook/lib/ReaderSharingService-it.jar:/opt/amazon/ebook/lib/displaycontroller-ru.jar:/opt/amazon/ebook/lib/AdManager-es.jar:/opt/amazon/ebook/lib/ReaderSDK-impl-zh.jar:/opt/amazon/ebook/lib/translator-fr.jar:/opt/amazon/ebook/lib/home-es.jar:/opt/amazon/ebook/lib/ReaderSDK-impl-de.jar:/opt/amazon/ebook/lib/imageviewer-it.jar:/opt/amazon/ebook/lib/utilities.jar:/opt/amazon/ebook/lib/TopazReader-impl-ru.jar:/opt/amazon/ebook/lib/HTMLReader-impl-zh.jar:/opt/amazon/ebook/lib/VocabBuilderSDK-nl.jar:/opt/amazon/ebook/lib/tardis-es.jar:/opt/amazon/ebook/lib/AuthorProfiles-it.jar:/opt/amazon/ebook/lib/LanguageLayer-ja.jar:/opt/amazon/ebook/lib/Reader-plugin-es.jar:/opt/amazon/ebook/lib/detail_view-pt.jar:/opt/amazon/ebook/lib/ReaderContentSDK-pt.jar:/opt/amazon/ebook/lib/EndActions-zh.jar:/opt/amazon/ebook/lib/ReaderSDK-impl-nl.jar:/opt/amazon/ebook/lib/kaf-nl.jar:/opt/amazon/ebook/lib/MerchantManager-impl.jar:/opt/amazon/ebook/lib/LanguageLayer-zh.jar:/opt/amazon/ebook/lib/sqlite.jar:/opt/amazon/ebook/lib/ReaderContentSDK-ja.jar:/opt/amazon/ebook/lib/MerchantManager-impl-it.jar:/opt/amazon/ebook/lib/MobiReader-impl-sq.jar:/opt/amazon/ebook/lib/translator.jar:/opt/amazon/ebook/lib/ReaderSDK.jar:/opt/amazon/ebook/lib/Reader-assets.jar:/opt/amazon/ebook/lib/MediaPlayer-impl.jar:/opt/amazon/ebook/lib/home-zh.jar:/opt/amazon/ebook/lib/AdManager.jar:/opt/amazon/ebook/lib/kaf-fr.jar:/opt/amazon/ebook/lib/PDFReader-impl-zh.jar:/opt/amazon/ebook/lib/app_utilities-pt.jar:/opt/amazon/ebook/lib/VocabBuilderSDK.jar:/opt/amazon/ebook/lib/translator-pt.jar:/opt/amazon/ebook/lib/PurchaseManager-impl.jar:/opt/amazon/ebook/lib/junit.jar:/opt/amazon/ebook/lib/MediaPlayer-pt.jar:/opt/amazon/ebook/lib/LanguageLayer-de.jar:/opt/amazon/ebook/lib/displaycontroller-de.jar:/opt/amazon/ebook/lib/demoactivator-pt.jar:/opt/amazon/ebook/lib/RAMP.jar:/opt/amazon/ebook/lib/ReaderContentSDK-fr.jar:/opt/amazon/ebook/lib/AuthorProfiles-ru.jar:/opt/amazon/ebook/lib/PDFReader-impl-ja.jar:/opt/amazon/ebook/lib/KindletSystemPlugins-2.2.jar:/opt/amazon/ebook/lib/imageviewer-nl.jar:/opt/amazon/ebook/lib/ReadingTimer-ja.jar:/opt/amazon/
Fortunately, the Kindles use a hardware assisted VM.
Oh, and a note for someone's comment in the past two weeks - some of it IS Java8.