Thread: Polish fonts
View Single Post
Old 01-16-2008, 03:15 AM   #20
indigo29
Junior Member
indigo29 began at the beginning.

Device: Sony PRS-505
Polskie Litery w PRS-505

Serdecznie witam wszystkich

dostałem właśnie przesyłkę z nowym readerem PRS-505 i oczywiście pierwsze na co się natknąłem to brak polskich liter w dokumentach które to urządzenie wyświetla. Wiem że ten temat był poruszany juz wcześniej ale stosowane wskazówki nic nie pomogły, możliwe że z powodu tego iż nigdy się takimi rzeczami nie zajmowałem. Mam w związku z tym ogromną prośbę do tych, którzy sobie juz poradzili z tym problemem na tego typu urządzeniu o wskazówki jak go rozwiazać. Jest tutaj kilka kwestii :

1. jakich dokladnie czcionek używać w urządzeniu
2. jak zmienić kodowanie dokumentu, który ma zakodowane czcionki polskie w innym formacie. Zauważyłem że wszystkie moję dokumenty z polskimi czcionkami mają jakieś kodowanie ANSI cokolwiek to znaczy a musi byc UTF-8. Zmieniając kodowanie na UTF-8 znikają polskie czcionki i są tylko kwadraciki . A więc jak zakodować dokument w UTF-8 nie tracąc jednocześnie polskich liter ? a może wcale nie trzeba kodować do UTF-8 ?
3. jak podmienić czcionki w urządzeniu PRS-505 ? znalazłem informacje tutaj na forum, że guru od tego typu urządzeń kolega Igorsk napisał specjalny program sd_flash_1.2. Niestety jest on pod poprzednią wersję urządzenia a dodatkowo niedokładnie jest wyjaśnione jak te fonty podmieniać. Trzeba skopiować je do odpowiedniego podkatalogu, ale którą dokładnie opcję skryptu uruchomić to nie mam pojęcia. Jest mowa o jakiś obrazach, uruchamianiu script.sh i zamianie firmware ale nie ma magicznej opcji np copy fonts lub change fonts. Dlatego żeby nie popełnić jakiegoś fatalnego w skutkach błędu nie uruchamiałem żadnej opcji skryptu

wybaczcie mi jeśli moje pytania po tylu Waszych dyskusjach znowu padają ale ja jestem laikiem w tych kwestiach i potrzebuje więcej dokładnych informacji jak rozwiązać ten problem.

Jeśli ktoś znajdzie chwilkę czasu żeby udzielić mi wskazówek bedę bardzo wdzięczny i z góry bardzo dziekuję jeśli ktoś z Was używa gg to mój numer 3466205.

pozdrawiam wszytkich
indigo29 is offline   Reply With Quote