Register Guidelines E-Books Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   MobileRead Forums > E-Book Software > Calibre

Notices

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-26-2010, 08:50 AM   #1
capidamonte
Not who you think I am...
capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!
 
capidamonte's Avatar
 
Posts: 346
Karma: 5337
Join Date: Jan 2010
Location: Honolulu
Device: Sony PRS-350
Bug or Feature?

Found this by accident, but it's repeatable.

On Xubuntu 10.04, 64-bit: launch Calibre -- hit a key (or hold one down) as the window appears. The first book in the list is renamed to whatever you've typed, as if you've hit F2 (but you haven't.)
capidamonte is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2010, 09:21 AM   #2
DoctorOhh
US Navy, Retired
DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
DoctorOhh's Avatar
 
Posts: 8,908
Karma: 12755553
Join Date: Feb 2009
Location: North Carolina
Device: Nexus 7
Quote:
Originally Posted by capidamonte View Post
Found this by accident, but it's repeatable.

On Xubuntu 10.04, 64-bit: launch Calibre -- hit a key (or hold one down) as the window appears. The first book in the list is renamed to whatever you've typed, as if you've hit F2 (but you haven't.)
Bug or feature, I don't know, (Windows XP sp3 32bit) but it happens whenever you have any book selected and hit a key that isn't a shortcut. If you select a book by clicking the author field then the author field is momentarily disrupted. Hitting escape pulls you out of the edit. I've tripped over it once or twice and didn't give it a second thought.
DoctorOhh is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2010, 12:31 PM   #3
kovidgoyal
creator of calibre
kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
kovidgoyal's Avatar
 
Posts: 26,435
Karma: 5383257
Join Date: Oct 2006
Location: Mumbai, India
Device: Various
If you type non shortcut keys while the book list is selected, they are interpreted as typing and the GUI opens an editor. On my linux system, F2 is apparently the shortcut for opening the editor. As you can see if you press F2 once calibre has finished starting.
kovidgoyal is online now   Reply With Quote
Old 07-26-2010, 07:31 PM   #4
capidamonte
Not who you think I am...
capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!
 
capidamonte's Avatar
 
Posts: 346
Karma: 5337
Join Date: Jan 2010
Location: Honolulu
Device: Sony PRS-350
So it's an intended feature.

Not what I expect, personally. It makes the metadata vulnerable (I had to retype my title), and it's only useful as long as your edit involves a non-shortcut key.

I would expect that there was a shortcut to open the metadata editor, as there is, but not for a line selected to be edited simply by pressing a key (which might happen accidentally with some frequency.)

I'd expect a shortcut key to select the line/column and cycle through them, then for any additional key to begin editing. And I'd expect that shortcut key to be non-alphanumeric.

Or, perhaps, if any non-shortcut key opens the first column for editing, that it not replace the text until the next keypress -- this would allow you to press TAB to cycle through the columns (which is how it currently works.)

$0.02
capidamonte is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2010, 09:37 PM   #5
DoctorOhh
US Navy, Retired
DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
DoctorOhh's Avatar
 
Posts: 8,908
Karma: 12755553
Join Date: Feb 2009
Location: North Carolina
Device: Nexus 7
Quote:
Originally Posted by capidamonte View Post
Not what I expect, personally. It makes the metadata vulnerable (I had to retype my title), and it's only useful as long as your edit involves a non-shortcut key.
I can't speak to your OS but in Windows instead of retyping the title I just escape out of it and everything is as it was.
DoctorOhh is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2010, 04:06 PM   #6
capidamonte
Not who you think I am...
capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!
 
capidamonte's Avatar
 
Posts: 346
Karma: 5337
Join Date: Jan 2010
Location: Honolulu
Device: Sony PRS-350
Not at boot. I can escape if I do it accidentally from the keyboard, but if you do it while booting it just gets changed.

It's still weird, even if you can back out.
capidamonte is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Import Date: Bug or Feature? DobraGolonka Calibre 19 08-24-2010 12:47 PM
Bug/feature tracking mechanism? CoolDragon iRex 8 06-08-2010 01:05 PM
Epubreader opens always in current tab - bug or feature? cklammer EPUBReader 3 12-13-2009 09:59 AM
thermal experiences - bug or feature? ThR iRex 5 09-09-2009 03:13 AM


All times are GMT -4. The time now is 01:33 AM.


MobileRead.com is a privately owned, operated and funded community.