Register Guidelines E-Books Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   MobileRead Forums > E-Book Software > Calibre

Notices

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-12-2010, 06:09 PM   #1
capidamonte
Not who you think I am...
capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!
 
capidamonte's Avatar
 
Posts: 343
Karma: 5337
Join Date: Jan 2010
Location: Honolulu
Device: Sony PRS-350
Can Calibre not add a cover?

Is there a way to stop Calibre from adding covers to books? I have No Default Cover and No SVG Cover checked in the Preferences --> Conversion --> ePub Output tab.

I generally have cover pages in my books already, and simply add them to the Calibre metadata for display in the GUI. I end up with two covers.

Alternatively, is there a way to tell Calibre how to identify a cover, as you would a chapter-break, and thereby not needing to add one? I'm working from XHTML sources that get zipped by Calibre when imported. (ie: Zipped to ePub conversion)

cap
capidamonte is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2010, 09:54 PM   #2
kovidgoyal
creator of calibre
kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
kovidgoyal's Avatar
 
Posts: 25,276
Karma: 4961457
Join Date: Oct 2006
Location: Mumbai, India
Device: Various
Use the remove first image from book option
kovidgoyal is offline   Reply With Quote
 
Enthusiast
Old 06-12-2010, 10:25 PM   #3
capidamonte
Not who you think I am...
capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!
 
capidamonte's Avatar
 
Posts: 343
Karma: 5337
Join Date: Jan 2010
Location: Honolulu
Device: Sony PRS-350
Ah, but that removes my image, right? I've added a link to that image (touchscreen) to take me to the internal table of contents...

cap
capidamonte is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2010, 11:00 PM   #4
kovidgoyal
creator of calibre
kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
kovidgoyal's Avatar
 
Posts: 25,276
Karma: 4961457
Join Date: Oct 2006
Location: Mumbai, India
Device: Various
Well if you set no default cover and dont specify a cover in the metadata it wont create a cover.
kovidgoyal is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2010, 05:05 PM   #5
capidamonte
Not who you think I am...
capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!
 
capidamonte's Avatar
 
Posts: 343
Karma: 5337
Join Date: Jan 2010
Location: Honolulu
Device: Sony PRS-350
True, of course, but then there will be no cover in Calibre...

No worries. I'll figure something out.

BTW, would it be possible for Calibre to recognize a pre-existing cover if it is coded properly in the source XHTML?

cap
capidamonte is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2010, 05:58 PM   #6
kovidgoyal
creator of calibre
kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
kovidgoyal's Avatar
 
Posts: 25,276
Karma: 4961457
Join Date: Oct 2006
Location: Mumbai, India
Device: Various
if your source is an ebook format that supports covers then calibre will recognize it. Not with html though, since there's no accepted scheme for specifying covers there.
kovidgoyal is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2010, 06:27 PM   #7
capidamonte
Not who you think I am...
capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!capidamonte , Klaatu Barada Niktu!
 
capidamonte's Avatar
 
Posts: 343
Karma: 5337
Join Date: Jan 2010
Location: Honolulu
Device: Sony PRS-350
Might it be possible to tell Calibre what to look for in HTML? ie: a set of tags, like you do with Headings, only for various metadata, including the cover?

The manual says that Calibre searches for metadata in HTML; where can I find what it looks for, specifically? The HTML importer is not customizable.

I've been unable to import HTML to Calibre with metadata, although I have many <meta> tags in my sources. Sigil seems to find at least some of the metadata from these same files.

Thanks,

cap
capidamonte is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2010, 06:45 PM   #8
kovidgoyal
creator of calibre
kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
kovidgoyal's Avatar
 
Posts: 25,276
Karma: 4961457
Join Date: Oct 2006
Location: Mumbai, India
Device: Various
IIRC the html metadata reader in calibre is setup to get metadata from the output of the ereader2html script. There is a html metadata reader plugin, which you can easily replace with your own.
kovidgoyal is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2013, 11:23 AM   #9
avid01
Zealot
avid01 ought to be getting tired of karma fortunes by now.avid01 ought to be getting tired of karma fortunes by now.avid01 ought to be getting tired of karma fortunes by now.avid01 ought to be getting tired of karma fortunes by now.avid01 ought to be getting tired of karma fortunes by now.avid01 ought to be getting tired of karma fortunes by now.avid01 ought to be getting tired of karma fortunes by now.avid01 ought to be getting tired of karma fortunes by now.avid01 ought to be getting tired of karma fortunes by now.avid01 ought to be getting tired of karma fortunes by now.avid01 ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
avid01's Avatar
 
Posts: 142
Karma: 488000
Join Date: Jan 2012
Device: Kindle 4
I read your conversation. To wrap it up: I don't want Calibre to add its own cover. Only use the book's default cover if any. If it has no cover, then simply it will have no cover.

It is not clear now how to set it up. Tried the manual but no it was help. Thank you!
avid01 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
add, conversion, cover

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[Old Thread] Can I add my own cover graphics? SonDan1 Calibre 13 09-20-2013 01:05 PM
Add book cover to Overdrive books SeaBookGuy General Discussions 1 08-25-2010 01:24 PM
Can I add a cover in multiple metadata edit? Sassyinkpen Calibre 1 09-22-2009 11:55 PM
Add a cover to PRC ebooks Idoine Workshop 5 07-21-2009 01:01 PM
How to add pic of book cover Puddytat purr Workshop 4 03-16-2008 08:12 PM


All times are GMT -4. The time now is 12:13 PM.


MobileRead.com is a privately owned, operated and funded community.