Register Guidelines E-Books Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   MobileRead Forums > E-Book Software > Calibre

Notices

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-15-2010, 11:30 AM   #1
garybob
Junior Member
garybob began at the beginning.
 
Posts: 3
Karma: 10
Join Date: Mar 2010
Device: SONY PRS-505
Problem since updating to Calibre 6.45

Hi all. Newbie to site so please be patient. I have used Calibre for some 9 months nowand found it far superior and more user friendly than Sony's own software ( Ihave a Sony PRS-505 by the way).
However, the other day I updated to version 6.45 and at the same time I deleted the folder Calibre library, thinking it would be a good idea to start with a clean sheet.(All my books are also stored on an external hard drive). Big Mistake!! When I brought up the updated version of Calibre it immediately said that the path to the library was invalid and to choose another. It then came up with a message containing the word Python and the whole application shut down. I have repeatedly uninstalled and reinstalled the programme, each time running all the usual registry cleanups and deletions to no avail.
Is there anyone out there in the great yonder who can help? PLEASE!
garybob is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2010, 02:22 PM   #2
pilotbob
Grand Sorcerer
pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
pilotbob's Avatar
 
Posts: 19,597
Karma: 11337367
Join Date: Jan 2007
Location: Tampa, FL USA
Device: Kindle Touch
What OS are you on? You probably need to delete the configuration file that tells it you have an existing library.

Or, perhaps start it from the command line passing in the --with-library PATH argument and it will create a new library at the path you specify.

BOb
pilotbob is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2010, 09:54 AM   #3
garybob
Junior Member
garybob began at the beginning.
 
Posts: 3
Karma: 10
Join Date: Mar 2010
Device: SONY PRS-505
Thanks for your interest. I can tell you that I am using Windows XP but have no idea what a cofiguration file is or how to delete it. Again I haven't a clue how to start anything from a command line 'cos I don't know what it is. My apologies for being stupid, but any (simplified) help you can giv would be greatly appreciated
garybob is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2010, 10:38 AM   #4
theducks
Grand Sorcerer
theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
theducks's Avatar
 
Posts: 14,860
Karma: 5654321
Join Date: Aug 2009
Location: (The original) Silicon Valley, USA
Device: Galaxy Tab 2, Astak Pocket Pro, K4NT
Quote:
Originally Posted by garybob View Post
Hi all. Newbie to site so please be patient. I have used Calibre for some 9 months nowand found it far superior and more user friendly than Sony's own software ( Ihave a Sony PRS-505 by the way).
However, the other day I updated to version 6.45 and at the same time I deleted the folder Calibre library, thinking it would be a good idea to start with a clean sheet.(All my books are also stored on an external hard drive). Big Mistake!! When I brought up the updated version of Calibre it immediately said that the path to the library was invalid and to choose another. It then came up with a message containing the word Python and the whole application shut down. I have repeatedly uninstalled and reinstalled the programme, each time running all the usual registry cleanups and deletions to no avail.
Is there anyone out there in the great yonder who can help? PLEASE!
Deleting the "Library" folder was a terrible idea .

There is a hidden calibre folder (there are also many others that belong to other programs) that contains your configurations. Exposing this to a Novice opens way too many opportunities to shoot yourself in the foot

The simplest route for a O/S novice may be to simply (re-)create the Library folder with the exact same name and location and see if Calibre recovers.

The way suggested by Pilotbob might be requires that open the properties of the calibre shortcut and add the suggested text to the command section.
theducks is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2010, 02:01 PM   #5
pilotbob
Grand Sorcerer
pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
pilotbob's Avatar
 
Posts: 19,597
Karma: 11337367
Join Date: Jan 2007
Location: Tampa, FL USA
Device: Kindle Touch
Quote:
Originally Posted by theducks View Post
The way suggested by Pilotbob might be requires that open the properties of the calibre shortcut and add the suggested text to the command section.
Not really. Just open a command window and type the command:

calibre --with-library c:\Path\To\Library

BOb
pilotbob is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2010, 03:45 PM   #6
theducks
Grand Sorcerer
theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
theducks's Avatar
 
Posts: 14,860
Karma: 5654321
Join Date: Aug 2009
Location: (The original) Silicon Valley, USA
Device: Galaxy Tab 2, Astak Pocket Pro, K4NT
Quote:
Originally Posted by pilotbob View Post
Not really. Just open a command window and type the command:

calibre --with-library c:\Path\To\Library

BOb
does that make it permanent?
theducks is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2010, 03:52 PM   #7
pilotbob
Grand Sorcerer
pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
pilotbob's Avatar
 
Posts: 19,597
Karma: 11337367
Join Date: Jan 2007
Location: Tampa, FL USA
Device: Kindle Touch
Quote:
Originally Posted by theducks View Post
does that make it permanent?
Yes... that will put that path into the config and subsequent runnings of the app will use that location until you supply a different path.

BOb
pilotbob is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2010, 01:20 PM   #8
garybob
Junior Member
garybob began at the beginning.
 
Posts: 3
Karma: 10
Join Date: Mar 2010
Device: SONY PRS-505
Thanks to Pilotbob and Theducks. Have re-entered what I think was the original folder for Calibre library but to no effect. I the entered that folder and path in the "start in" section of the properties tag of the shortcut. which is my interpretation of your combined suggestions. Was I right because this didn't work either? Other than re-formatting the drive is there any other way I can correct my earlier errors & get Calibre working again?
garybob is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2010, 01:23 PM   #9
pilotbob
Grand Sorcerer
pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.pilotbob ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
pilotbob's Avatar
 
Posts: 19,597
Karma: 11337367
Join Date: Jan 2007
Location: Tampa, FL USA
Device: Kindle Touch
Quote:
Originally Posted by garybob View Post
Thanks to Pilotbob and Theducks. Have re-entered what I think was the original folder for Calibre library but to no effect. I the entered that folder and path in the "start in" section of the properties tag of the shortcut. which is my interpretation of your combined suggestions. Was I right because this didn't work either? Other than re-formatting the drive is there any other way I can correct my earlier errors & get Calibre working again?
Nope... the start in path is only what Windows is going to set as the current directory before it runs that app.

If you want to put it in the shortcut properties you would put in the target line after the name of the exe... sort of like:

c:\Path\To\Calibre.exe --with-library c:\Path\to\Library

That would be the equivalent of doing it on the command line.

After you do this and it works... you can always reedit that shortcut and take it out.

BOb
pilotbob is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
UPDATING Calibre ginette Calibre 5 09-05-2010 02:54 PM
updating calibre wrenn1 Kobo Reader 2 06-29-2010 12:22 AM
Hacks Usbnetwork problem after updating to 2.5.2 zzw007008 Amazon Kindle 4 06-24-2010 08:50 PM
Updating Calibre drcjsnider Calibre 3 01-08-2010 12:17 PM
Problem updating metadata (using mobi2mobi command line and gui) whitearrow Kindle Formats 3 12-05-2009 07:07 PM


All times are GMT -4. The time now is 02:17 PM.


MobileRead.com is a privately owned, operated and funded community.