Register Guidelines E-Books Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   MobileRead Forums > E-Book Software > Calibre

Notices

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-11-2009, 02:33 PM   #1
Phil_C
Zealot
Phil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud of
 
Phil_C's Avatar
 
Posts: 100
Karma: 27924
Join Date: Oct 2009
Location: Chicago, IL USA
Device: Sony PRS-300Black/350Silver/350Blue/T3Black x2
calibre 0.6.17 can't convert any file

I just installed 0.6.17 in Windows 7 Ultimate RTM. Trying to convert any file format gives this:

ERROR: ERROR: Unhandled exception: <b>DatabaseException</b>:attempt to write a readonly database
RemoteTraceback (most recent call last):
File "site-packages\calibre\library\sqlite.py", line 141, in run
OperationalError: attempt to write a readonly database

Traceback (most recent call last):
File "site-packages\calibre\gui2\convert\single.py", line 251, in accept
File "site-packages\calibre\gui2\convert\metadata.py", line 201, in commit
File "site-packages\calibre\library\database2.py", line 1061, in set_metadata
File "site-packages\calibre\library\database2.py", line 1138, in set_title
File "site-packages\calibre\library\sqlite.py", line 170, in run
DatabaseException: attempt to write a readonly database
RemoteTraceback (most recent call last):
File "site-packages\calibre\library\sqlite.py", line 141, in run
OperationalError: attempt to write a readonly database

I'm not sure if it's the new version of calibre or my clean install of Win 7 RTM. Version 0.6.16 worked fine in Win 7 RC 7100.

Phil
Phil_C is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2009, 03:09 PM   #2
kovidgoyal
creator of calibre
kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
kovidgoyal's Avatar
 
Posts: 25,778
Karma: 4998511
Join Date: Oct 2006
Location: Mumbai, India
Device: Various
Make sure that the directory which you chose as the calibre library is not write protected.
kovidgoyal is online now   Reply With Quote
 
Enthusiast
Old 10-11-2009, 04:11 PM   #3
Phil_C
Zealot
Phil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud of
 
Phil_C's Avatar
 
Posts: 100
Karma: 27924
Join Date: Oct 2009
Location: Chicago, IL USA
Device: Sony PRS-300Black/350Silver/350Blue/T3Black x2
Quote:
Originally Posted by kovidgoyal View Post
Make sure that the directory which you chose as the calibre library is not write protected.
It gets worse. If I try to add a file to the calibre window, I get:

WARNING: Failed to read metadata: Failed to read metadata from the following:

Macdonald, Ross - The Chill.txt
Traceback (most recent call last):
File "site-packages\calibre\gui2\add.py", line 92, in run
File "site-packages\calibre\gui2\add.py", line 137, in add
File "site-packages\calibre\library\database2.py", line 1373, in create_book_entry
File "site-packages\calibre\library\sqlite.py", line 170, in run
DatabaseException: attempt to write a readonly database
RemoteTraceback (most recent call last):
File "site-packages\calibre\library\sqlite.py", line 141, in run
OperationalError: attempt to write a readonly database

Save to Disk function is broken, too.

If I run as administrator, or run in WinXP compatibility mode, major functions seem to work, but I can't drag and drop a file in the calibre window. I can only use the Add Books icon.

My calibre library is on a logical drive. Folder settings are no different than any others. In the properties tab of the folder, the Read Only box is not checked, but it's filled in. I can change it, but it reverts back to the filled in setting --- whatever that means.

I'm going to try going back to 6.16 and see if that works, or if it's Win 7 RTM causing the issues..
Phil_C is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2009, 04:25 PM   #4
Phil_C
Zealot
Phil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud of
 
Phil_C's Avatar
 
Posts: 100
Karma: 27924
Join Date: Oct 2009
Location: Chicago, IL USA
Device: Sony PRS-300Black/350Silver/350Blue/T3Black x2
Well, 0.6.16 acts the same as .17. That means the problems began with the upgrade to Win 7 RTM.

To be clear, everything worked fine in Win 7 Ultimate RC 7100 x64.

The problems are in Win 7 Ultimate RTM x64.

I installed the RTM version this weekend. All other programs are functioning normally.

Which version of Win 7 are you using for test purposes?
Phil_C is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2009, 04:51 PM   #5
Phil_C
Zealot
Phil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud of
 
Phil_C's Avatar
 
Posts: 100
Karma: 27924
Join Date: Oct 2009
Location: Chicago, IL USA
Device: Sony PRS-300Black/350Silver/350Blue/T3Black x2
More information:

Running in Vista SP2 Compatibility Mode does not solve the issues.

Running in XP SP3 mode does --- with the annoying exception of being unable to drag and drop files into the calibre window.

The general release of Win 7 is October 22. I suspect these issues will affect a lot of people shortly after that. Your help in fixing this will be appreciated. Thanks.

Phil
Phil_C is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2009, 07:36 PM   #6
itimpi
Wizard
itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 4,046
Karma: 777825
Join Date: Nov 2008
Device: Sony PRS-950, iphone/ipad (Marvin/iBooks/QuickReader)
Where is the library folder located?

Also when you installed the RTM release was it as a clean install or as an upgrade?
itimpi is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2009, 08:11 PM   #7
cvkemp
Loving life
cvkemp ought to be getting tired of karma fortunes by now.cvkemp ought to be getting tired of karma fortunes by now.cvkemp ought to be getting tired of karma fortunes by now.cvkemp ought to be getting tired of karma fortunes by now.cvkemp ought to be getting tired of karma fortunes by now.cvkemp ought to be getting tired of karma fortunes by now.cvkemp ought to be getting tired of karma fortunes by now.cvkemp ought to be getting tired of karma fortunes by now.cvkemp ought to be getting tired of karma fortunes by now.cvkemp ought to be getting tired of karma fortunes by now.cvkemp ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 565
Karma: 1007698
Join Date: Mar 2009
Location: Hutto, Texas
Device: IPhone 5S, Nexus 7 32 gig. (2013), Dell 2350
Thumbs up

I am running win07 ult. 32 bit and have been since beta and now rtm and I am not having any issues with calibre at all.

Chuck
cvkemp is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2009, 08:28 PM   #8
Phil_C
Zealot
Phil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud of
 
Phil_C's Avatar
 
Posts: 100
Karma: 27924
Join Date: Oct 2009
Location: Chicago, IL USA
Device: Sony PRS-300Black/350Silver/350Blue/T3Black x2
Quote:
Originally Posted by itimpi View Post
Where is the library folder located?

Also when you installed the RTM release was it as a clean install or as an upgrade?
The calibre library is on my H: drive. I have several logical drives on an extended partition, a setup I have been using for years.

I did a complete clean install on Friday and installed all of my programs over the next two days. I did use the Windows Easy Transfer utility to transfer my settings from the RC, which saved a lot of time. So far, there have been no issues with anything else.

The previous OS was Win 7 RC 7100 --- also 64-bit --- and had no issues. I've uninstalled/reinstalled, gone back to calibre .16 with no luck, and am now back on .17.
Phil_C is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2009, 08:29 PM   #9
Phil_C
Zealot
Phil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud of
 
Phil_C's Avatar
 
Posts: 100
Karma: 27924
Join Date: Oct 2009
Location: Chicago, IL USA
Device: Sony PRS-300Black/350Silver/350Blue/T3Black x2
Quote:
Originally Posted by cvkemp View Post
I am running win07 ult. 32 bit and have been since beta and now rtm and I am not having any issues with calibre at all.

Chuck
That would seem to indicate something going on with x64 Ultimate, although the x64 RC was fine.
Phil_C is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2009, 09:02 PM   #10
Phil_C
Zealot
Phil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud ofPhil_C has much to be proud of
 
Phil_C's Avatar
 
Posts: 100
Karma: 27924
Join Date: Oct 2009
Location: Chicago, IL USA
Device: Sony PRS-300Black/350Silver/350Blue/T3Black x2
Fixed!

Here is the strange solution to my problem:

I moved my library to a different logical drive, then ran the calibre Welcome Wizard to point it to the new location. Interestingly, the Wizard gave an error about the folder not existing, and crashed --- but found the library on the next start. Everything worked right at that point.

I then repeated the entire process, moving the library back to its original location on H: (and got the same Wizard error). But once again calibre found the library on the next start.

Everything appears to be working fine. Very weird. But now I can go back to enjoying Kovid's program.

Oh, and I'm no longer running in compatibility mode.

Thanks for all the replies.

Last edited by Phil_C; 10-11-2009 at 09:06 PM.
Phil_C is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Large file convert ejacevich Calibre 2 09-29-2010 08:51 PM
How can i convert HTML or txt file to EPUB file ? guguqiaqia ePub 7 05-28-2010 09:15 PM
lrf file will not convert gastan Calibre 1 03-11-2010 12:40 PM
Calibre Won't Convert Valid .doc File Cartaphilus Calibre 4 01-25-2010 06:46 PM
Why does Calibre need to go to the web to convert a zipped HTML file? FizzyWater Calibre 4 06-30-2008 12:51 AM


All times are GMT -4. The time now is 04:29 AM.


MobileRead.com is a privately owned, operated and funded community.