Register Guidelines E-Books Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   MobileRead Forums > E-Book Software > Calibre

Notices

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-15-2009, 11:56 PM   #1
mahler
Member
mahler began at the beginning.
 
mahler's Avatar
 
Posts: 20
Karma: 10
Join Date: Aug 2008
Location: Vancouver
Device: PRS-500
partial connect install now calibre not working

I've searched the forum and can't find a solution to this problem. Heres what I've done so far, its a long list:

A while back I uninstalled Calibre and installed the Sony software (partially), while it was installing the PC crashed (XP-SP1) (due to something else).

I uninstalled the Sony software, using windows add/remove programs, then deleted the folders, searched for drivers and deleted them, etc.

Today I connected my PRS500 directly into a USB port (not a hub) and windows tried to install the Sony driver, which didn't exist.

I forgot to mention something, when windows looked for the driver and there was none, I renamed the calibre driver to match the name of the sony driver, then installed it.
It worked for one session and then stopped when I reconnected the reader

After that I cleaned the fake sony driver from the system and ...


I went into the device manager and it had a yellow icon on the device. I uninstalled the driver.
  • Then installed Calibre, once with the reader plugged in, then another time with it disconnected, calibre wouldn't see the reader. (restarts in-between)
  • Uninstalled Calibre
  • reinstalled then uninstalled Sony connect (without reader connected)
  • soft reset
  • installed calibre once without the device connected (restarted), once with it connected
Zone Alarm not running during all this and no other devices connected

Everytime I restart the computer the Sony driver installs and I can't see the reader in calibre
can someone help me out here?

Last edited by mahler; 03-16-2009 at 02:26 AM.
mahler is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2009, 12:16 AM   #2
itimpi
Wizard
itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 4,058
Karma: 777825
Join Date: Nov 2008
Device: Sony PRS-950, iphone/ipad (Marvin/iBooks/QuickReader)
After you have uninstalled the Sony driver, have you explicitly installed the calibre driver (rather than letting Windows select the driver) from C:\Program Files\calibre\driver?
itimpi is offline   Reply With Quote
 
Enthusiast
Old 03-16-2009, 12:21 AM   #3
mahler
Member
mahler began at the beginning.
 
mahler's Avatar
 
Posts: 20
Karma: 10
Join Date: Aug 2008
Location: Vancouver
Device: PRS-500
Quote:
Originally Posted by itimpi View Post
After you have uninstalled the Sony driver, have you explicitly installed the calibre driver (rather than letting Windows select the driver) from C:\Program Files\calibre\driver?
Yes, and still nothing

I also ran a full spyware/virus scan on the computer too. Also after the second sony install/reinstall I never repeated the 'search and delete drivers', it didn't matter in the past though.

Last edited by mahler; 03-16-2009 at 12:24 AM.
mahler is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2009, 12:59 AM   #4
kovidgoyal
creator of calibre
kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
kovidgoyal's Avatar
 
Posts: 25,991
Karma: 5036765
Join Date: Oct 2006
Location: Mumbai, India
Device: Various
In the calibre installtion folder under drivers locate the file prs500.inf, right click on it and select install
kovidgoyal is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2009, 01:26 AM   #5
mahler
Member
mahler began at the beginning.
 
mahler's Avatar
 
Posts: 20
Karma: 10
Join Date: Aug 2008
Location: Vancouver
Device: PRS-500
Quote:
Originally Posted by kovidgoyal View Post
In the calibre installtion folder under drivers locate the file prs500.inf, right click on it and select install
done - still nothing

add more info the first post

Last edited by mahler; 03-16-2009 at 01:36 AM. Reason: add more info the first post
mahler is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2009, 02:50 AM   #6
kovidgoyal
creator of calibre
kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
kovidgoyal's Avatar
 
Posts: 25,991
Karma: 5036765
Join Date: Oct 2006
Location: Mumbai, India
Device: Various
go into your driver manager, delete the sony drivers and then install the calibre driver as i said before
kovidgoyal is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2009, 03:08 AM   #7
mahler
Member
mahler began at the beginning.
 
mahler's Avatar
 
Posts: 20
Karma: 10
Join Date: Aug 2008
Location: Vancouver
Device: PRS-500
Quote:
Originally Posted by kovidgoyal View Post
go into your driver manager, delete the sony drivers and then install the calibre driver as i said before
First off let me say I love this program. I'm usually pretty good at troubleshooting this sort of thing.

I uninstalled the Sony Reader driver that was listed under USB controllers (the only sony driver in the Device Manager. Then installed the calibre driver. fired up Calibre. No connection

Restarted computer, sony driver auto-installed, repeated above procedure, same thing.

Here a Screen of the Device Manager, just incase i'm missing something

Last edited by mahler; 03-16-2009 at 03:13 AM.
mahler is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2009, 03:33 AM   #8
itimpi
Wizard
itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 4,058
Karma: 777825
Join Date: Nov 2008
Device: Sony PRS-950, iphone/ipad (Marvin/iBooks/QuickReader)
If the sony driver is auto-installing then you must have a remnant of it somewhere.

It might be worth going through a reboot between each stage to see if that helps. e.g.

1. remove Sony driver and reboot
2. Install calibre driver and reboot
3. Plug reader in and see if Sony driver is installed again.

I know I had trouble getting rid of the Sony driver for my PRS-500, but once I had succeeded Calibre picks up the reader every time with no problems.
itimpi is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2009, 03:34 AM   #9
comtrjl
Connoisseur
comtrjl ought to be getting tired of karma fortunes by now.comtrjl ought to be getting tired of karma fortunes by now.comtrjl ought to be getting tired of karma fortunes by now.comtrjl ought to be getting tired of karma fortunes by now.comtrjl ought to be getting tired of karma fortunes by now.comtrjl ought to be getting tired of karma fortunes by now.comtrjl ought to be getting tired of karma fortunes by now.comtrjl ought to be getting tired of karma fortunes by now.comtrjl ought to be getting tired of karma fortunes by now.comtrjl ought to be getting tired of karma fortunes by now.comtrjl ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 75
Karma: 204999
Join Date: Aug 2006
Location: London
Under the 'View' menu, also tick 'Show hidden devices'.
If that still doesn't show it, try this: http://support.microsoft.com/kb/241257
This is to make inactive/disconnected devices appear.

bob
comtrjl is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2009, 04:30 AM   #10
mahler
Member
mahler began at the beginning.
 
mahler's Avatar
 
Posts: 20
Karma: 10
Join Date: Aug 2008
Location: Vancouver
Device: PRS-500
Quote:
Originally Posted by itimpi View Post
If the sony driver is auto-installing then you must have a remnant of it somewhere.

It might be worth going through a reboot between each stage to see if that helps. e.g.

1. remove Sony driver and reboot
2. Install calibre driver and reboot
3. Plug reader in and see if Sony driver is installed again.

I know I had trouble getting rid of the Sony driver for my PRS-500, but once I had succeeded Calibre picks up the reader every time with no problems.
Followed your directions to a 't'. Same thing, sony driver auto installs.

Did steps 1-3 again, this time following the steps outlined in the link that comtrjl provided. Made sure the driver was gone. Same result.
argghh!
mahler is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2009, 05:30 AM   #11
kovidgoyal
creator of calibre
kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
kovidgoyal's Avatar
 
Posts: 25,991
Karma: 5036765
Join Date: Oct 2006
Location: Mumbai, India
Device: Various
Try deleting any files the sony software may have left behind in program files
kovidgoyal is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2009, 05:44 AM   #12
mahler
Member
mahler began at the beginning.
 
mahler's Avatar
 
Posts: 20
Karma: 10
Join Date: Aug 2008
Location: Vancouver
Device: PRS-500
Quote:
Originally Posted by kovidgoyal View Post
Try deleting any files the sony software may have left behind in program files
I went through the Sony folders in the Program files and there was nothing left over.

Tried the uninstall driver then reboot, etc thing again. Only this time shutdown and startup each time.

Now when I connect the reader there its no auto-install, no sony reader driver in device manager (hidden or otherwise) and the screen of the reader doesn't show a USB connect symbol.

Installed driver from calibre folder, launched calibre - device isn't appearing. Rebooted - launched calibre - no effect.

Last edited by mahler; 03-16-2009 at 05:45 AM. Reason: added device manager tid-bit
mahler is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2009, 06:03 AM   #13
mahler
Member
mahler began at the beginning.
 
mahler's Avatar
 
Posts: 20
Karma: 10
Join Date: Aug 2008
Location: Vancouver
Device: PRS-500
Reader froze (without connect icon on its screen) - soft reset - shutdown-startup - froze again.
mahler is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2009, 12:21 PM   #14
kovidgoyal
creator of calibre
kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
kovidgoyal's Avatar
 
Posts: 25,991
Karma: 5036765
Join Date: Oct 2006
Location: Mumbai, India
Device: Various
Hmm sounds like you're stuck in inscrutable windows land, where your only recourse is a re-install
kovidgoyal is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2009, 06:13 PM   #15
mahler
Member
mahler began at the beginning.
 
mahler's Avatar
 
Posts: 20
Karma: 10
Join Date: Aug 2008
Location: Vancouver
Device: PRS-500
Quote:
Originally Posted by kovidgoyal View Post
Hmm sounds like you're stuck in inscrutable windows land, where your only recourse is a re-install
Got it Working!

Here's a detailed list of what I did, just in case someone has a similar problem in the future:
  • I did a Hard Reset on the Reader
  • Plugged the reader back into the computer
  • Reader didn't freeze, but installed the device again using the Sony drivers
  • I Uninstalled the driver, searched for the Sony drivers and deleted all of them
  • Renamed the Calibre drivers to match the Sony drivers
    Plugged the device back in and let windows find the new drivers-started Calibre
    Calibre connected(!!!), but when I tried to transfer a file to the internal memory it gave me a ffffd7 error (path error).
  • Then I Ran:
Code:
prs500 mkdir/Data
prs500 mkdir/Data/media
prs500 mkdir/Data/media/books
Transferred a book and it worked. I'm back and calibre land again and thinking that when I top up my CC its time to donate
mahler is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sony Connect Library 2.5 un-install help? Amalthia Reading and Management 2 03-19-2009 09:03 PM
iLiad Can't Connect via USB after Dev Access Shell Install jfrey iRex Developer's Corner 4 02-20-2008 12:20 PM
"CONNECT Reader by Sony.msi" doesn´t install under win 2003 joblack Sony Reader 24 01-02-2008 05:29 AM
Connect Store not working griffbrad Sony Reader 9 09-09-2007 09:55 PM
Safe to Install Connect Software Upgrade LBalsam Sony Reader 3 02-27-2007 06:54 AM


All times are GMT -4. The time now is 06:24 PM.


MobileRead.com is a privately owned, operated and funded community.