Register Guidelines E-Books Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   MobileRead Forums > E-Book Software > Sigil

Notices

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-02-2013, 01:27 AM   #1
fung0
Member
fung0 began at the beginning.
 
Posts: 14
Karma: 10
Join Date: Jun 2013
Device: Samsung LTE
Sigil 0.7.2 won't run on Windows 7 64-bit

I'm getting pretty discouraged. I was using Sigil 0.60 64-bit very happily. I uninstalled it and installed 0.7.2 32-bit... but have never been able to run it. When I launch 0.7.2, either from its own icon or by double-clicking an epub, I instantly get a message from Windows saying that "Sigil has stopped working. A problem caused the program to stop working correctly. Please close the program."

I've tried just about everything I can think of. Searched the Internet high and low for similar reports. Nothing. Uninstalled, reinstalled, at least a half-dozen times. No help. Deleted my Sigil config folder in AppData. No help. Tried running the installer with administrative rights. Same result.

Just for the 'fun' of it I tried installing 0.7.1. That didn't work either. Then I tried 0.6.2. Sonofagun... that version works just fine. I uninstalled 0.6.2 and tried 0.7.2 again. Nope, still no luck. Clearly, this is a problem with Sigil 0.7.x. The Qt 5 installation dialog doesn't appear with version 0.6, so that's where I'd place the blame at this point. But that doesn't get me any closer to a solution.

This is ridiculous... I'm running Office, Adobe Creative Suite, any number of major applications with no problems. Sigil should be low-impact, by comparison. Any theories? Any suggestions on what else I can try??

I'm running Windows 7 Ultimate, 64-bit. Intel Core i7, 16GB memory.

Thanks!
fung0 is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2013, 01:40 AM   #2
Toxaris
Wizard
Toxaris ought to be getting tired of karma fortunes by now.Toxaris ought to be getting tired of karma fortunes by now.Toxaris ought to be getting tired of karma fortunes by now.Toxaris ought to be getting tired of karma fortunes by now.Toxaris ought to be getting tired of karma fortunes by now.Toxaris ought to be getting tired of karma fortunes by now.Toxaris ought to be getting tired of karma fortunes by now.Toxaris ought to be getting tired of karma fortunes by now.Toxaris ought to be getting tired of karma fortunes by now.Toxaris ought to be getting tired of karma fortunes by now.Toxaris ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Toxaris's Avatar
 
Posts: 2,861
Karma: 2714881
Join Date: Oct 2009
Location: Heemskerk, NL
Device: PRS-300, PRS-T1
It should work without a problem. Undelete the version you have now and remove all traces, including the sigil.ini. Then try reinstalling.
Toxaris is offline   Reply With Quote
 
Enthusiast
Old 06-02-2013, 02:44 AM   #3
fung0
Member
fung0 began at the beginning.
 
Posts: 14
Karma: 10
Join Date: Jun 2013
Device: Samsung LTE
As I mentioned in my original post, I have repeatedly uninstalled, removed all traces, and reinstalled. About 18 times, and counting... Each time, I have checked that the Sigil folder was gone from Program Files as well as Program Files (x86), and that the sigil-ebook folder (containing sigil.ini) was gone from AppData\Local.

I can't see any reason to hope that repeating these steps a 19th time will solve my problem.

Is there anywhere else I should be looking for "all traces"? And is there any particular reason that version 0.6.0 would work fine, and 0.7.2 would not work at all... given that they're both running on exactly the same Windows setup??
fung0 is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2013, 03:26 AM   #4
DiapDealer
Grand Sorcerer
DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
DiapDealer's Avatar
 
Posts: 8,753
Karma: 39457947
Join Date: Jan 2010
Device: Nexus 7, Kindle Fire HD
Quote:
Originally Posted by fung0 View Post
Clearly, this is a problem with Sigil 0.7.x. The Qt 5 installation dialog doesn't appear with version 0.6, so that's where I'd place the blame at this point. But that doesn't get me any closer to a solution.
Not clear what you mean here. "No Qt5 installation dialog appears with v0.6." Am I to understand that a Qt5 installation dialog IS appearing when you install v0.7? You shouldn't be seeing a Qt install dialog anwhere during a Sigil installation. Can you clarify what you mean here?
DiapDealer is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2013, 03:49 AM   #5
fung0
Member
fung0 began at the beginning.
 
Posts: 14
Karma: 10
Join Date: Jun 2013
Device: Samsung LTE
Sure... During 0.7.2 install, I get pretty much the same dialogs as with 0.6.0. But near the very end, I see a small rectangular box, which flashes by very quickly. Looks like the usual bar indicating installation. I *think* it said something about Qt... but it goes by very quickly. Not really a 'dialog,' as such, since it doesn't request any input.
fung0 is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2013, 03:55 AM   #6
fung0
Member
fung0 began at the beginning.
 
Posts: 14
Karma: 10
Join Date: Jun 2013
Device: Samsung LTE
I've tried it again, and actually managed to grab a capture. The box says "Extracting Files" in the title bar. Below that, there's two lines: "Extracting File .\.\.\DHtmlHeader.html," and below that "To Directory h:\230948na;lkhjaf" (a bunch of hex code, which I'm not copying exactly). What's odd is that H: is actually a USB drive that I don't use for anything but backup storage. No idea why it would reference it.
fung0 is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2013, 04:06 AM   #7
fung0
Member
fung0 began at the beginning.
 
Posts: 14
Karma: 10
Join Date: Jun 2013
Device: Samsung LTE
By the way, that folder doesn't actually exist on h:\ when the install is finished. And of course, Sigil 0.7.2 still crashes when I try to run it, as before. Would I be wrong in guessing that the installer is getting confused, and trying to put some stuff in the wrong place?
fung0 is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2013, 06:16 AM   #8
DiapDealer
Grand Sorcerer
DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
DiapDealer's Avatar
 
Posts: 8,753
Karma: 39457947
Join Date: Jan 2010
Device: Nexus 7, Kindle Fire HD
That sounds very strange. You did get the installation file through the official Sigil channels, right?

http://code.google.com/p/sigil/

Last edited by DiapDealer; 06-02-2013 at 09:47 AM.
DiapDealer is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2013, 07:39 AM   #9
JSWolf
Resident Curmudgeon
JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
JSWolf's Avatar
 
Posts: 36,137
Karma: 17161828
Join Date: Nov 2006
Location: Roslindale, Massachusetts
Device: Sony Reader PRS-650, iPad, nook STR
Try removing your USB drive and installing again. It sounds like you've put the installation file on your USB drive.
JSWolf is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2013, 01:08 PM   #10
fung0
Member
fung0 began at the beginning.
 
Posts: 14
Karma: 10
Join Date: Jun 2013
Device: Samsung LTE
It does sound strange. However, I did get the file from the link on the main Sigil page, https://code.google.com/p/sigil/. (Just tried it again, and the files seem identical.) I am not running the installer from my USB drive... it's on my D: drive, which is a 1TB Caviar Black, and installing to my C: drive which is a SanDisk SSD. I even tried installing with the USB drive unplugged, but Sigil still didn't work.

A DHtmlHeader does sound like something that either Sigil or Qt might want. I can't help wondering if something on my system isn't tricking the installer into this behavior.

I've been searching my Registry for Sigil entries. Nothing too unusual... a tiny entry for the program itself, several entries in the audio policies, a bunch of entries to link Sigil with epub files. However, there is a larger entry for Qt, under the heading Trolltech. I'm next going to try uninstalling Sigil and then deleting that one before installing again.
fung0 is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2013, 01:29 PM   #11
fung0
Member
fung0 began at the beginning.
 
Posts: 14
Karma: 10
Join Date: Jun 2013
Device: Samsung LTE
That seems to have worked! After all this mucking about, I'm not jumping to conclusions, but Sigil 0.7.2 does seem to start normally now. Hopefully, it will keep doing so!

My firewall, Comodo, alerted me that just before I saw that DHtmlHeader message, the Sigil installer called VCredist. So, the message is presumably coming from Microsoft's Visual C component updater. Does Qt need that? If so then I'd say the problem is that Qt is leaving crud in the Registry, that trips up later installs. Oddly, my Registry now has no 'Trolltech' entries at all. Maybe I have other Qt apps on the system that are interfering with each other? Or could the Trolltech entry be connected with an older version (or different build) of Qt? (Hopefully, I'm not going to find that something else has now stopped working!)

I also emptied my Temp folder before reinstalling this time... could be a previous version of the installer components got stuck in there. Anyway, I seem to be back in business. Amazing.

Last edited by fung0; 06-02-2013 at 01:30 PM. Reason: spelling
fung0 is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2013, 03:43 PM   #12
Toxaris
Wizard
Toxaris ought to be getting tired of karma fortunes by now.Toxaris ought to be getting tired of karma fortunes by now.Toxaris ought to be getting tired of karma fortunes by now.Toxaris ought to be getting tired of karma fortunes by now.Toxaris ought to be getting tired of karma fortunes by now.Toxaris ought to be getting tired of karma fortunes by now.Toxaris ought to be getting tired of karma fortunes by now.Toxaris ought to be getting tired of karma fortunes by now.Toxaris ought to be getting tired of karma fortunes by now.Toxaris ought to be getting tired of karma fortunes by now.Toxaris ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Toxaris's Avatar
 
Posts: 2,861
Karma: 2714881
Join Date: Oct 2009
Location: Heemskerk, NL
Device: PRS-300, PRS-T1
The VCredist is there to install the required C libraries. Since Sigil is written in C++, it is needed.
Toxaris is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2013, 04:04 PM   #13
DiapDealer
Grand Sorcerer
DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.DiapDealer ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
DiapDealer's Avatar
 
Posts: 8,753
Karma: 39457947
Join Date: Jan 2010
Device: Nexus 7, Kindle Fire HD
I've seen some strange auto-maintenance-type things happen with VCredist on Windows 7 when other programs attempt to install it. My one Windows 7 machine says it's "repairing" the runtime libraries after a Sigil install. Haven't had any problems with Sigil on it though.
DiapDealer is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2013, 01:17 AM   #14
cybmole
Wizard
cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 2,602
Karma: 1065018
Join Date: Sep 2010
Device: Kobo aura HD, Kobo Arc, Sony T2, Kindle Fire HDX 8.9 , Kindle for PC
vcredist using the H: drive - I think that is normal behaviour. I think it looks at all available drives & writes temp files to whichever has most free space. that would be the strangely named stuff which is not there afterwards.

PS for future complete uninstalls including automated registry searches, google & get Revo uninstaller.
cybmole is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2013, 02:06 AM   #15
fung0
Member
fung0 began at the beginning.
 
Posts: 14
Karma: 10
Join Date: Jun 2013
Device: Samsung LTE
Oh, joy -- Sigil has stopped working again. Same error as before.

I checked the registry, and guess what: that Trolltech Qt entry is back. So I'm suspicious this is the cause of the problem. There's another Qt-based program I use regularly (XnView) that's replacing the entry whenever I run it. That registry entry has two sub-entries, "Qt Factory Cache 4.8" "Qt Plugin Cache 4.8 false," so maybe there's some sort of version problem between Qt 4 and 5.

Somebody probably needs to look into this. Should be easy to verify: just try running Sigil 0.7.2 and XnView MP 0.53 on the same Windows 7 64-bit system.
fung0 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Moving ADE from 32-bit Windows to 64-bit Windows JSWolf General Discussions 7 03-09-2013 06:33 AM
Windows 7 64-bit + Calibre 0.9.14 64 bit BSD rjh007 Calibre 6 01-27-2013 03:35 PM
64-bit Windows 7 can't run the Calibre installer GlassDeviant Calibre 5 02-04-2011 10:02 AM
Does Calibre 64 bit Windows use 64 bit Python? KevinH Calibre 1 01-16-2011 11:14 AM
Compiling Sigil on Windows 7 64-bit? Errors... kiwidude Sigil 10 12-13-2010 07:54 AM


All times are GMT -4. The time now is 04:44 PM.


MobileRead.com is a privately owned, operated and funded community.