Register Guidelines E-Books Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   MobileRead Forums > E-Book Software > Calibre

Notices

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-15-2011, 01:45 AM   #1
TDReader
Junior Member
TDReader began at the beginning.
 
Posts: 3
Karma: 10
Join Date: May 2011
Device: Sony PRS-650
[Old Thread] Limitation of length of path to Calibre Library

I have been using Calibre for a considerable time, and am delighted with it.

The path to my Calibre library is long, of necessity, related to security, access & back-up procedures.

Today, after no problems previously, I received a message on loading Calibre (Version: 0.8.9) on my laptop (Win XPP SP3 patched to date), that my Calibre library could not be opened as the path to it was too long.

Nothing seems to have changed, and Calibre still works well on my desktop, (Win7 64 bit - SP 1 patched to date) where the path to the library is identical.

I think this is really a request to the development team to increase the length of the permitted path to the library to the maximum likely to be used - maybe 240 characters ?

Many thanks

Nigel
TDReader is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2011, 02:01 AM   #2
kovidgoyal
creator of calibre
kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
kovidgoyal's Avatar
 
Posts: 26,436
Karma: 5383257
Join Date: Oct 2006
Location: Mumbai, India
Device: Various
The path length is limited to 75 characters. If it were made longer then the path to individual book files would become too long for windows. If you need to use a long path, then map a drive to the long path, and use that in calibre.
kovidgoyal is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2011, 12:22 PM   #3
PeterT
Taking a break; Fed up
PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
PeterT's Avatar
 
Posts: 7,370
Karma: 46288753
Join Date: Nov 2007
Location: Toronto
Device: Wife: Touch, Arc, Vox Me: Nexus 7, Glo
For a local drive you might have to use SUBST at the command prompt; not sure you can map a drive to a local directory.
PeterT is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2011, 01:19 PM   #4
Halo
Connoisseur
Halo did not drink the Kool Aid.Halo did not drink the Kool Aid.Halo did not drink the Kool Aid.Halo did not drink the Kool Aid.Halo did not drink the Kool Aid.Halo did not drink the Kool Aid.Halo did not drink the Kool Aid.Halo did not drink the Kool Aid.Halo did not drink the Kool Aid.Halo did not drink the Kool Aid.Halo did not drink the Kool Aid.
 
Halo's Avatar
 
Posts: 96
Karma: 72130
Join Date: Nov 2008
Location: San Francisco Bay Area, CA, USA
Device: Sony PRS-505, Kindle DX 1st Gen, Kindle Fire 1st Gen
Quote:
Originally Posted by kovidgoyal View Post
The path length is limited to 75 characters. If it were made longer then the path to individual book files would become too long for windows.
Windows supports paths of up to 32,767 characters if you prefix the path with "\\?\". For example, "\\?\D:\very long path". See the following web pages for reference:
  1. http://www.codinghorror.com/blog/200...-too-long.html
  2. http://msdn.microsoft.com/en-us/library/Aa365247

I successfully used this method last year when I was writing scripts to clean up files on a file server at work.

It works fine in Python. I think calibre can fix this limitation:

Code:
import os
p = "\\\\?\\" + os.getcwdu()
for i in range(10):
    p = os.path.join(p, 'x' * 100)
    os.mkdir(p)
    os.stat(p)
print len(p)

Last edited by Halo; 07-15-2011 at 01:29 PM.
Halo is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2011, 01:55 PM   #5
kovidgoyal
creator of calibre
kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
kovidgoyal's Avatar
 
Posts: 26,436
Karma: 5383257
Join Date: Oct 2006
Location: Mumbai, India
Device: Various
windows supports it, windows explorer doesn't, which means the files become inaccessible via windows explorer.
kovidgoyal is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2011, 08:19 PM   #6
FizzyWater
You kids get off my lawn!
FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
FizzyWater's Avatar
 
Posts: 3,073
Karma: 10090487
Join Date: Aug 2007
Location: Columbus, Ohio
Device: Dell Axim, PRS350/650, Nook Glow, PB Touch Lux 623
Quote:
Originally Posted by kovidgoyal View Post
If you need to use a long path, then map a drive to the long path, and use that in calibre.
Wow. I am always learning something new here, this is great! I can use this, since I already know my path is currently longer than the 75 minimum (but haven't upgraded past 8.6 yet).
FizzyWater is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2011, 04:15 AM   #7
FizzyWater
You kids get off my lawn!
FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
FizzyWater's Avatar
 
Posts: 3,073
Karma: 10090487
Join Date: Aug 2007
Location: Columbus, Ohio
Device: Dell Axim, PRS350/650, Nook Glow, PB Touch Lux 623
Quote:
Originally Posted by kovidgoyal View Post
If you need to use a long path, then map a drive to the long path, and use that in calibre.
okay, dumb question

I tried this and it worked. End of the day I shut down the computer and now when I turned it back on, that drive is no longer showing.

Do I have to map it to a drive every time I reboot?
FizzyWater is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2011, 06:29 AM   #8
itimpi
Wizard
itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 4,105
Karma: 780247
Join Date: Nov 2008
Device: Sony PRS-950, iphone/ipad (Marvin/iBooks/QuickReader)
Which method did you use to map the drive? In both the windows level drive mapping and the SUBST command option there is an option to make it persistent.
itimpi is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2011, 09:16 AM   #9
PeterT
Taking a break; Fed up
PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
PeterT's Avatar
 
Posts: 7,370
Karma: 46288753
Join Date: Nov 2007
Location: Toronto
Device: Wife: Touch, Arc, Vox Me: Nexus 7, Glo
Quote:
Originally Posted by FizzyWater View Post
okay, dumb question

I tried this and it worked. End of the day I shut down the computer and now when I turned it back on, that drive is no longer showing.

Do I have to map it to a drive every time I reboot?
At least with a networked mapped drive you can configure those to be permanent.

From the command line (not sure where it is in the GUI's) you can type
Code:
NET USE /PERSISTENT:YES
This will ensure that all network mapped drives will survive reboots.
PeterT is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2011, 11:47 AM   #10
Halo
Connoisseur
Halo did not drink the Kool Aid.Halo did not drink the Kool Aid.Halo did not drink the Kool Aid.Halo did not drink the Kool Aid.Halo did not drink the Kool Aid.Halo did not drink the Kool Aid.Halo did not drink the Kool Aid.Halo did not drink the Kool Aid.Halo did not drink the Kool Aid.Halo did not drink the Kool Aid.Halo did not drink the Kool Aid.
 
Halo's Avatar
 
Posts: 96
Karma: 72130
Join Date: Nov 2008
Location: San Francisco Bay Area, CA, USA
Device: Sony PRS-505, Kindle DX 1st Gen, Kindle Fire 1st Gen
Quote:
Originally Posted by FizzyWater View Post
I tried this and it worked. End of the day I shut down the computer and now when I turned it back on, that drive is no longer showing.
Make sure that "Reconnect at logon" is checked in the window when you are mapping the drive. That will make it sticky. See below circled in red.

Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	reconnect.png
Views:	326
Size:	27.7 KB
ID:	74595  

Last edited by Halo; 07-20-2011 at 12:13 AM.
Halo is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2011, 12:52 PM   #11
theducks
Grand Sorcerer
theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
theducks's Avatar
 
Posts: 15,259
Karma: 6020309
Join Date: Aug 2009
Location: (The original) Silicon Valley, USA
Device: Galaxy Tab 2, Astak Pocket Pro, K4NT
Note:
Net Use is only valid if there is a Network connection UP and running (Link established) at the time it is issued.
theducks is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2011, 02:13 PM   #12
PeterT
Taking a break; Fed up
PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
PeterT's Avatar
 
Posts: 7,370
Karma: 46288753
Join Date: Nov 2007
Location: Toronto
Device: Wife: Touch, Arc, Vox Me: Nexus 7, Glo
Quote:
Originally Posted by theducks View Post
Note:
Net Use is only valid if there is a Network connection UP and running (Link established) at the time it is issued.
Nooo... the NET USE /PERS:YES changes the default so that all further NET USE commands stay persistent.
PeterT is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2011, 08:50 AM   #13
CaptainCrash
Junior Member
CaptainCrash began at the beginning.
 
Posts: 8
Karma: 10
Join Date: Jul 2011
Device: Kobo Touch
Quote:
Originally Posted by FizzyWater View Post
okay, dumb question

I tried this and it worked. End of the day I shut down the computer and now when I turned it back on, that drive is no longer showing.

Do I have to map it to a drive every time I reboot?
You can make a SUBST command persistent by creating the following registry key, which might be simpler under some circumstances than the NET USE command - copy the following into a text file, amending where appropriate, save as "something.reg" and double-click to merge to the Registry. The change will be applied next time you reboot.

REGEDIT4

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Session Manager\DOS Devices]
"X:"="\\??\\D:\\My\Very\Long\And\Complicated\Path\ To\My Data"

Note the double backslashes after the drive letter where your path exists, the normal single backslash won't work.

BTW, the forum software keeps inserting a space in "Contro l" in spite of my best efforts, obviously it should be "Control" without a space.
CaptainCrash is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2011, 12:32 PM   #14
chaley
"chaley", not "charley"
chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 5,904
Karma: 1216548
Join Date: Jan 2010
Location: France
Device: Many android devices
Quote:
Originally Posted by CaptainCrash View Post
You can make a SUBST command persistent ...
The other thing you can do is create a .bat file containing the SUBST command, then put the bat file in the Startup folder on the start menu. It will get run every time you start windows.
chaley is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2011, 11:39 PM   #15
FizzyWater
You kids get off my lawn!
FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.FizzyWater ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
FizzyWater's Avatar
 
Posts: 3,073
Karma: 10090487
Join Date: Aug 2007
Location: Columbus, Ohio
Device: Dell Axim, PRS350/650, Nook Glow, PB Touch Lux 623
Thanks to everyone who answered...I'm thinking of going with chaley's suggestion (I think it was made a little higher up by another poster as well). I don't want to mess with the registry, but I already know my path is too long and I've been holding off upgrading Calibre because of it. I need a simple method that I'll remember to transfer to my notebook (which serves as a backup for me) as well.
FizzyWater is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Custom column showing path length? xterminal Library Management 1 09-11-2012 10:12 AM
Sort library by length of title (or author, etc) ? Rob557 Library Management 21 08-20-2012 05:59 AM
Change path to Calibre library davidm_uk Library Management 3 02-07-2012 07:14 AM
Path to library too long. Must be less than 75 characters. FizzyWater Library Management 6 07-02-2011 08:59 PM
Change library path? Slite Calibre 2 09-30-2008 11:52 AM


All times are GMT -4. The time now is 05:04 AM.


MobileRead.com is a privately owned, operated and funded community.