Register Guidelines E-Books Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   MobileRead Forums > E-Book Software > Calibre > Library Management

Notices

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-24-2011, 07:14 AM   #1
Tolkamp
Member
Tolkamp began at the beginning.
 
Posts: 16
Karma: 10
Join Date: Jun 2011
Location: Holland
Device: sony prs 650
How to merge 2 Calibre Libraries?

A friend of my has a Calibre library with books.
Is it possible to add (merge) this library to my own Calibre library?
Tolkamp is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2011, 09:40 AM   #2
Starson17
Wizard
Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.
 
Posts: 4,004
Karma: 177841
Join Date: Dec 2009
Device: WinMo: IPAQ; Android: HTC HD2, Archos 7o; Java:Gravity T
Quote:
Originally Posted by Tolkamp View Post
A friend of my has a Calibre library with books.
Is it possible to add (merge) this library to my own Calibre library?
Yes. Copy his library to your computer, connect to it using the black triangle to the right of the library icon, then select all of the books you want merged and right click, choosing Copy to Library and send them to your library. You can then connect back to your library and delete his library, if desired.

Before doing this, decide if you want duplicate books automatically merged by author/title matching. If so, turn on Automerge in Import/Export|Adding Books. If you want to get all of his books in your library, and manually merge any duplicates (using the Duplicate Finder plugin) turn off AutoMerge.

Last edited by Starson17; 06-24-2011 at 10:07 AM.
Starson17 is offline   Reply With Quote
 
Enthusiast
Old 06-24-2011, 09:49 AM   #3
theducks
Grand Sorcerer
theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
theducks's Avatar
 
Posts: 14,501
Karma: 5567067
Join Date: Aug 2009
Location: The (original) Silicon Valley, USA
Device: Galaxy Tab 2, Astak Pocket Pro, K4NT
Quote:
Originally Posted by Tolkamp View Post
A friend of my has a Calibre library with books.
Is it possible to add (merge) this library to my own Calibre library?

Follow Starson's Advice to Import.
but a Warning: When copying the other Library to your HD. Make it a NEW folder location outside of the existing Calibre Library.

Never, Never
place (or delete) files or folders inside the Calibre Library.

Think of Calibre as a Governmental office.
It has to fill out all the forms, dot all the "i's" before it will store your book.
theducks is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2011, 10:16 AM   #4
Starson17
Wizard
Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.
 
Posts: 4,004
Karma: 177841
Join Date: Dec 2009
Device: WinMo: IPAQ; Android: HTC HD2, Archos 7o; Java:Gravity T
Quote:
Originally Posted by theducks View Post
Warning: When copying the other Library to your HD. Make it a NEW folder location outside of the existing Calibre Library.

Never, Never
place (or delete) files or folders inside the Calibre Library.
There have been a few cases where the library contents (all the folders named for the authors plus the metadata.db file) have been copied into an existing folder having valuable content. That's also bad, as Calibre considers everything in that folder to be its property and will remove it all if you tell Calibre to do that. A "Calibre Library" is a single folder, and you should move that folder, not just its contents. I put all my libraries adjacent to one another (at the same level) and just name them differently. You can name the library folder anything you want, then switch to it.
Starson17 is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2011, 01:54 PM   #5
Tolkamp
Member
Tolkamp began at the beginning.
 
Posts: 16
Karma: 10
Join Date: Jun 2011
Location: Holland
Device: sony prs 650
Thank you for your solution.
For me it is still not yet completey clear what to do.
I have copied the friends library to my computer (map name: Calibre library friend).
My own libray is called Calibre library.

You say: "connect to it using the black triangle to the right of the library icon"
I don't understand this sentense, may be you can describe it in others words.
Tolkamp is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2011, 02:21 PM   #6
theducks
Grand Sorcerer
theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
theducks's Avatar
 
Posts: 14,501
Karma: 5567067
Join Date: Aug 2009
Location: The (original) Silicon Valley, USA
Device: Galaxy Tab 2, Astak Pocket Pro, K4NT
Quote:
Originally Posted by Tolkamp View Post
Thank you for your solution.
For me it is still not yet completey clear what to do.
I have copied the friends library to my computer (map name: Calibre library friend).
My own libray is called Calibre library.

You say: "connect to it using the black triangle to the right of the library icon"
I don't understand this sentense, may be you can describe it in others words.
There is a Menu if you click the Black Triangle
The first choice (US English version) is Create/Switch
Use the browse button to Locate the Friends Library
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	switch_lib.jpg
Views:	850
Size:	25.3 KB
ID:	73303  
theducks is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2011, 04:05 PM   #7
Tolkamp
Member
Tolkamp began at the beginning.
 
Posts: 16
Karma: 10
Join Date: Jun 2011
Location: Holland
Device: sony prs 650
Thank you, I found it and the library of my friend is copied now.
Tolkamp is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2012, 10:11 AM   #8
juanlfm
Member
juanlfm began at the beginning.
 
Posts: 11
Karma: 10
Join Date: Oct 2011
Device: Sony
Quote:
Originally Posted by theducks View Post
There is a Menu if you click the Black Triangle
The first choice (US English version) is Create/Switch
Use the browse button to Locate the Friends Library
I found this topic while looking for an answer to Merging libraries.
I know it is an old topic but could do with help identifying where the black triangle is. I can not see it.
juanlfm is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2012, 04:57 PM   #9
theducks
Grand Sorcerer
theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
theducks's Avatar
 
Posts: 14,501
Karma: 5567067
Join Date: Aug 2009
Location: The (original) Silicon Valley, USA
Device: Galaxy Tab 2, Astak Pocket Pro, K4NT
Quote:
Originally Posted by juanlfm View Post
I found this topic while looking for an answer to Merging libraries.
I know it is an old topic but could do with help identifying where the black triangle is. I can not see it.
On the Library Icon on the Main Menubar. BTW the Skin changes may make it a Downward arrowhead
theducks is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2012, 06:24 AM   #10
juanlfm
Member
juanlfm began at the beginning.
 
Posts: 11
Karma: 10
Join Date: Oct 2011
Device: Sony
Thank you most useful. So I open my library, then go to Switch/create to locate the new library.
There are three options:

Use previously ....
Create empty .....
Move current .......

How do I import (merge) the new library into my library please?
juanlfm is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2012, 08:17 AM   #11
Adoby
Handy Elephant
Adoby ought to be getting tired of karma fortunes by now.Adoby ought to be getting tired of karma fortunes by now.Adoby ought to be getting tired of karma fortunes by now.Adoby ought to be getting tired of karma fortunes by now.Adoby ought to be getting tired of karma fortunes by now.Adoby ought to be getting tired of karma fortunes by now.Adoby ought to be getting tired of karma fortunes by now.Adoby ought to be getting tired of karma fortunes by now.Adoby ought to be getting tired of karma fortunes by now.Adoby ought to be getting tired of karma fortunes by now.Adoby ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Adoby's Avatar
 
Posts: 1,044
Karma: 3824376
Join Date: Dec 2009
Location: Southern Sweden, far out in the quiet woods
Device: Ubuntu Linux, Cybook Opus, Motorola Xoom with Mantano Premium
You don't.

You always copy from the current library into another. So change to the source library and copy to the destination library.
Adoby is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2012, 10:27 AM   #12
theducks
Grand Sorcerer
theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
theducks's Avatar
 
Posts: 14,501
Karma: 5567067
Join Date: Aug 2009
Location: The (original) Silicon Valley, USA
Device: Galaxy Tab 2, Astak Pocket Pro, K4NT
Quote:
Originally Posted by juanlfm View Post
Thank you most useful. So I open my library, then go to Switch/create to locate the new library.
There are three options:

Use previously ....
Create empty .....
Move current .......

How do I import (merge) the new library into my library please?
You switch to the source Library:
Select books:
Right-click on the selected books: Copy to Library (there are 2 variations. The second is in effect a merge)
Depending on other preferences set, duplicate books may or may not be overwritten.
theducks is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2012, 06:06 AM   #13
juanlfm
Member
juanlfm began at the beginning.
 
Posts: 11
Karma: 10
Join Date: Oct 2011
Device: Sony
Thank you both very much. Maybe some clever programmer can include a Merge function in the toolbar.
juanlfm is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Merge two existing libraries noimporta Library Management 3 05-05-2011 08:45 AM
Is there a way to merge all the files Calibre outputs into one epub? Library woes. Patass Library Management 5 02-22-2011 07:54 PM
How to merge Calibre updates to source code? kiwidude Calibre 5 11-16-2010 01:30 PM
How to merge Calibre databases? Partner Calibre 3 11-09-2010 11:19 AM
Classic Will B&N and Fictionwise ever merge libraries? heartspun Barnes & Noble NOOK 6 11-02-2009 02:11 PM


All times are GMT -4. The time now is 08:48 PM.


MobileRead.com is a privately owned, operated and funded community.