Register Guidelines E-Books Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   MobileRead Forums > E-Book Software > Calibre

Notices

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-12-2012, 08:55 PM   #1
CCLady
Enthusiast
CCLady has learned how to buy an e-book online
 
Posts: 45
Karma: 92
Join Date: Oct 2008
Location: Culver City, CA
Device: Kindle1, Kindle 3 wi-fi 3G, Kindle basic, Kindle Fire
Unhappy My library is corrupted.

All of a sudden, after 1,200 books, I get a message that the library is corrupted. It goes through the 3 steps to restore, then gives me this message:

calibre, version 0.8.59
ERROR: Failed: Restoring database failed, click Show details to see details

Traceback (most recent call last):
File "site-packages\calibre\library\restore.py", line 116, in run
File "site-packages\calibre\library\restore.py", line 279, in replace_db
WindowsError: [Error 32] The process cannot access the file because it is being used by another process


Is there anything I can do, other than start over?
CCLady is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2012, 09:53 PM   #2
theducks
Grand Sorcerer
theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
theducks's Avatar
 
Posts: 14,276
Karma: 5495472
Join Date: Aug 2009
Location: The (original) Silicon Valley, USA
Device: Galaxy Tab 2, Astak Pocket Pro, K4NT
Quote:
Originally Posted by CCLady View Post
All of a sudden, after 1,200 books, I get a message that the library is corrupted. It goes through the 3 steps to restore, then gives me this message:

calibre, version 0.8.59
ERROR: Failed: Restoring database failed, click Show details to see details

Traceback (most recent call last):
File "site-packages\calibre\library\restore.py", line 116, in run
File "site-packages\calibre\library\restore.py", line 279, in replace_db
WindowsError: [Error 32] The process cannot access the file because it is being used by another process


Is there anything I can do, other than start over?
Was the above the contents of the 'Show details'?

BTW Some OTHER program is accessing a file. be sure to:
1: Do a Cold reboot (not a resume from a sleep.
2: Stop the content server (if running)
3: exclude the Calibre Library folder from Anti-virus scans
theducks is online now   Reply With Quote
 
Enthusiast
Old 07-12-2012, 11:19 PM   #3
CCLady
Enthusiast
CCLady has learned how to buy an e-book online
 
Posts: 45
Karma: 92
Join Date: Oct 2008
Location: Culver City, CA
Device: Kindle1, Kindle 3 wi-fi 3G, Kindle basic, Kindle Fire
Quote:
Originally Posted by theducks View Post
Was the above the contents of the 'Show details'?

BTW Some OTHER program is accessing a file. be sure to:
1: Do a Cold reboot (not a resume from a sleep.
2: Stop the content server (if running)
3: exclude the Calibre Library folder from Anti-virus scans

Yes, this is what I got under 'Show Details'. I will do a cold boot and get my resident geek help me with numbers 2 and 3.

Thank you for such a prompt reply - I'll report back tomorrow with the results.
CCLady is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2012, 04:29 AM   #4
chaley
"chaley", not "charley"
chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 5,057
Karma: 802238
Join Date: Jan 2010
Location: France
Device: Many android devices
One more for theduck's list: 4) if your library is being shared by dropbox or something equivalent, turn it off temporarily.
chaley is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2012, 09:20 AM   #5
theducks
Grand Sorcerer
theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
theducks's Avatar
 
Posts: 14,276
Karma: 5495472
Join Date: Aug 2009
Location: The (original) Silicon Valley, USA
Device: Galaxy Tab 2, Astak Pocket Pro, K4NT
Quote:
Originally Posted by chaley View Post
One more for theduck's list: 4) if your library is being shared by dropbox or something equivalent, turn it off temporarily.
Good catch. (I don't use Off-Prem data storage)
I would make your suggestion the #2 and push down my others
theducks is online now   Reply With Quote
Old 07-13-2012, 08:32 PM   #6
CCLady
Enthusiast
CCLady has learned how to buy an e-book online
 
Posts: 45
Karma: 92
Join Date: Oct 2008
Location: Culver City, CA
Device: Kindle1, Kindle 3 wi-fi 3G, Kindle basic, Kindle Fire
I turned the computer off and left it off all night and today. Took the thumb drive with the library out before starting up. Only program running was Chrome (downloading the newest Calibre. I don't use dropbox or anything like it, don't share the library with any other programs or users. It just lives on the thumb drive.

Opened the program, asked to use the library, says corrupted, goes through the 3 steps again...and comes back with the same error message.

Sigh.
CCLady is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2012, 08:38 PM   #7
kiwidude
calibre/Sigil Developer
kiwidude ought to be getting tired of karma fortunes by now.kiwidude ought to be getting tired of karma fortunes by now.kiwidude ought to be getting tired of karma fortunes by now.kiwidude ought to be getting tired of karma fortunes by now.kiwidude ought to be getting tired of karma fortunes by now.kiwidude ought to be getting tired of karma fortunes by now.kiwidude ought to be getting tired of karma fortunes by now.kiwidude ought to be getting tired of karma fortunes by now.kiwidude ought to be getting tired of karma fortunes by now.kiwidude ought to be getting tired of karma fortunes by now.kiwidude ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 4,224
Karma: 1334002
Join Date: Oct 2010
Location: London, UK
Device: Kindle Paperwhite 3G, iPad 3, iPad Air
Are you properly *ejecting* your USB before you remove the thumb drive? Or just pulling it out? Because it sounds like the latter and the OS has not yet flushed its cache of files to it.
kiwidude is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2012, 09:32 PM   #8
CCLady
Enthusiast
CCLady has learned how to buy an e-book online
 
Posts: 45
Karma: 92
Join Date: Oct 2008
Location: Culver City, CA
Device: Kindle1, Kindle 3 wi-fi 3G, Kindle basic, Kindle Fire
Quote:
Originally Posted by kiwidude View Post
Are you properly *ejecting* your USB before you remove the thumb drive? Or just pulling it out? Because it sounds like the latter and the OS has not yet flushed its cache of files to it.
I didn't remove the drive until after I had shut the computer down. Should I have ejected it and removed it before I shut it down?
CCLady is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2012, 09:33 PM   #9
JSWolf
Resident Curmudgeon
JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.JSWolf ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
JSWolf's Avatar
 
Posts: 36,232
Karma: 17169472
Join Date: Nov 2006
Location: Roslindale, Massachusetts
Device: Sony Reader PRS-650, iPad, nook STR
Quote:
Originally Posted by CCLady View Post
I didn't remove the drive until after I had shut the computer down. Should I have ejected it and removed it before I shut it down?
Shutting down the computer would flush the cache and yes, it's OK to then pull out the drive after the computer is off. But one thing to try, copy the library to a hard drive and try again.
JSWolf is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2012, 02:18 AM   #10
chaley
"chaley", not "charley"
chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 5,057
Karma: 802238
Join Date: Jan 2010
Location: France
Device: Many android devices
Another thing you can try: use the command line version of restore. This method ensures that no part of calibre (content server, etc) can accidentally have the replacement DB open.

The documentation is at http://manual.calibre-ebook.com/cli/...store-database.

A quick synopsis, assuming that the correct library is chosen when you start calibre. If you are using calibre portable or if you are using environment variables, the following won't work. It also probably won't help if the problem is caused by some program other than calibre (e.g., an antivirus program or something else) holding the database open, although it might because the timing is very different.

1) open a command box. One way to do this is Start -> Run. Type cmd and press return.
2) type "calibredb restore_database --really-do-it" (without the quotes).
3) watch the messages go by while you wait ...
chaley is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2012, 03:24 AM   #11
cybmole
Wizard
cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 2,615
Karma: 1089170
Join Date: Sep 2010
Device: Kobo aura HD, Kobo Arc, Sony T2, Kindle Fire HDX 8.9 , Kindle for PC
the error message suggest a locked file - google & try a free utility like unlocker
cybmole is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2012, 09:08 PM   #12
CCLady
Enthusiast
CCLady has learned how to buy an e-book online
 
Posts: 45
Karma: 92
Join Date: Oct 2008
Location: Culver City, CA
Device: Kindle1, Kindle 3 wi-fi 3G, Kindle basic, Kindle Fire
I have not been able to try anything for the past few days.....I tried copying the file to the hard drive...no change. Chaley and cybmole, I'm afraid I don't understand what you're suggesting - it's way above my tech knowledge.

I did try starting with a fresh install of Calibre, and when the blank library came up, I connected the Kindle that has the most books on it and said to add books from the device. It seems to have done that, and I think I've got the plugboard set up properly. I can't figure out how to save the new library. I ejected the Kindle, and now I can see the list of books, but can't seem to get it to save the library.

Sorry to be so dense. . .
CCLady is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2012, 02:03 AM   #13
cybmole
Wizard
cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 2,615
Karma: 1089170
Join Date: Sep 2010
Device: Kobo aura HD, Kobo Arc, Sony T2, Kindle Fire HDX 8.9 , Kindle for PC
The fresh install - blank library should have become your saved library as soon as you added books- that happens automatically, you just now need to find "where" it was saved to, if you want to take a copy.
(if you select switch/create library you will see a "your library is currently located at... line at top of pop up screen)
cybmole is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2012, 12:13 AM   #14
CCLady
Enthusiast
CCLady has learned how to buy an e-book online
 
Posts: 45
Karma: 92
Join Date: Oct 2008
Location: Culver City, CA
Device: Kindle1, Kindle 3 wi-fi 3G, Kindle basic, Kindle Fire
Ok, I found it. It has about 1/3 of the books, but it's a start.

Now just one more problem. I had the old one set up to show my books thusly:

Marple -01 - Murder at the Vicarage
Marple -02 - The Body in the Library

and so forth. I know I have to put the instructions in a plugboard, but I can't seem to get the proper syntax or punctuation (VERY embarrassing for an English major). A little more help, if you don't mind?
CCLady is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2012, 12:30 AM   #15
cybmole
Wizard
cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.cybmole ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 2,615
Karma: 1089170
Join Date: Sep 2010
Device: Kobo aura HD, Kobo Arc, Sony T2, Kindle Fire HDX 8.9 , Kindle for PC
Quote:
Originally Posted by CCLady View Post
Ok, I found it. It has about 1/3 of the books, but it's a start.
you should be able to rescue some or all of the others.

select add books from calibre menu and tell it to use the old, corrupt library location. the books should still be intact & recoverable, ( it's only the database information that is corrupt)

i think you want the 2nd drop down option when you click the down arrow next to add books icon. it should ask you what to do about duplicates as it finds them - it should find duplicates as you say you have 1/3rd of the books already.

the other, slower way to do this is to browse to where the old library is, using windows explorer, then drop and drag each book, as you find it, onto the main calibre window. that action causes calibre to add that book to new library

I can't advise on the plugboard stuff, but I'm sure someone else will help.

PS once you have recovered as many books as possible - make a backup!
cybmole is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
903 Corrupted library Raisan PocketBook 1 04-09-2011 09:20 AM
Calibre library corrupted - slightly freaked out! chilady1 Calibre 6 12-08-2010 08:56 PM
Reader Library says .doc is corrupted kronium Sony Reader 4 01-21-2010 08:24 PM
Library corrupted rozie123 Sony Reader 1 05-26-2009 07:02 AM
505 corrupted - can't talk to Library - help! abbrown Sony Reader 10 09-09-2008 06:43 PM


All times are GMT -4. The time now is 01:38 PM.


MobileRead.com is a privately owned, operated and funded community.