Register Guidelines E-Books Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   MobileRead Forums > E-Book Software > Calibre > Devices

Notices

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-18-2012, 08:37 PM   #1
piojosnos
Junior Member
piojosnos began at the beginning.
 
Posts: 2
Karma: 10
Join Date: Jan 2012
Device: PRS-T1
Calibre and Linux / PRS-T1 / Cannot send: No device is connected

Hello,

Whenever I try to send a book to my Sony PRS-T1 I get a dialog with:

Code:
Cannot send: No device is connected
(Actually if copied to the clipboard the message reads:

Code:
calibre, version 0.8.35
ERROR: No device: Cannot send: No device is connected
My current logs are:

Spoiler:

[dmi@cyrano ~]$ /usr/local/calibre/calibre/bin/calibre-debug -g
Starting up...
Started up in 0.966720104218 with 3 books
Job: 1 Get device information started
DeviceJob: 1 Get device information done, calling callback
DeviceJob: 1 Get device information callback returned
Job: 2 Get list of books on device started
DEBUG: 0.0 USBMS: Fetching list of books from device. Device= PRST1 oncard= None
DEBUG: 0.0 USBMS: dirs are: /media/usb0/
Job: 1 Get device information finished
No details available.
DEBUG: 0.0 USBMS: scan from root False /media/usb0/
DEBUG: 0.1 USBMS: count found in cache: 32, count of files in metadata: 32, need_sync: False
DEBUG: 0.1 USBMS: Finished fetching list of books from device. oncard= None
DEBUG: 0.1 SQLite DB Path: /media/usb0/Sony_Reader/database/books.db
DEBUG: 0.1 Device Offset: 0 ms
DeviceJob: 2 Get list of books on device done, calling callback
DeviceJob: 2 Get list of books on device callback returned
Job: 2 Get list of books on device finished
No details available.


And my debug device detection is:

Spoiler:

Version: 0.8.35
USB devices on system:
[['0x5c8', '0x11c', '0x104', 'Foxlink', 'HP Webcam', ''],
['0x1d6b',
'0x1',
'0x206',
'Linux 2.6.32-5-686-bigmem uhci_hcd',
'UHCI Host Controller',
'0000:00:1a.0'],
['0x138a', '0x1', '0x372', '', '', ''],
['0x1d6b',
'0x1',
'0x206',
'Linux 2.6.32-5-686-bigmem uhci_hcd',
'UHCI Host Controller',
'0000:00:1d.2'],
['0x1d6b',
'0x1',
'0x206',
'Linux 2.6.32-5-686-bigmem uhci_hcd',
'UHCI Host Controller',
'0000:00:1d.1'],
['0x1d6b',
'0x1',
'0x206',
'Linux 2.6.32-5-686-bigmem uhci_hcd',
'UHCI Host Controller',
'0000:00:1d.3'],
['0x54c',
'0x5c2',
'0x226',
'Sony',
'Sony Digital Book Reader',
'148427381012948'],
['0x1d6b',
'0x2',
'0x206',
'Linux 2.6.32-5-686-bigmem ehci_hcd',
'EHCI Host Controller',
'0000:00:1d.7'],
['0x3f0', '0x171d', '0x100', 'Broadcom Corp', 'HP Integrated Module', ''],
['0x45e',
'0x9d',
'0x41',
'Microsoft',
'Microsoft Wireless Optical Desktop\xc2\xae 2.10',
''],
['0x1d6b',
'0x1',
'0x206',
'Linux 2.6.32-5-686-bigmem uhci_hcd',
'UHCI Host Controller',
'0000:00:1d.0'],
['0x1d6b',
'0x1',
'0x206',
'Linux 2.6.32-5-686-bigmem uhci_hcd',
'UHCI Host Controller',
'0000:00:1a.1'],
['0x1d6b',
'0x2',
'0x206',
'Linux 2.6.32-5-686-bigmem ehci_hcd',
'EHCI Host Controller',
'0000:00:1a.7']]
Available plugins: ADAM ALEX ALURATEK_COLOR ANDROID ARCHOS7O AVANT AZBOOKA BAMBOOK
BLACKBERRY BOEYE_BDX BOEYE_BEX BOOQ BOOX COBY COOL_ER CYBOOK DBOOK E52
E71X EB511 EB600 EBK52 ECLICTO EDGE EEEREADER ELONEX ESLICK EX124G
FOLDER_DEVICE_FOR_CONFIG GEMEI GER2 HANLINV3 HANLINV5 ILIAD INVESBOOK
IPAPYRUS IREXDR1000 IREXDR800 IRIVER_STORY ITALICA JETBOOK
JETBOOK_MINI KINDLE KINDLE2 KINDLE_DX KINDLE_FIRE KOBO LIBREAIR
LUMIREAD MENTOR MOOVYBOOK N516 N770 N810 NEWSMY NEXTBOOK NOOK
NOOK_COLOR NUUT2 ODYSSEY ORIZON PALMPRE PDNOVEL PDNOVEL_KOBO PICO
PLAYBOOK POCKETBOOK301 POCKETBOOK360 POCKETBOOK360P POCKETBOOK602
POCKETBOOK701 PRS505 PRST1 README S60 SHINEBOOK SNE SOVOS SPECTRA
STASH SUNSTECH_EB700 SWEEX TECLAST_K3 THEBOOK TREKSTOR USER_DEFINED
VELOCITYMICRO WEBOS WEXLER

Looking for devices...
(1356, 1474, 550, 'Sony', 'Sony Digital Book Reader', '148427381012948')
Detected possible device PRST1

Devices possibly connected: SONY PRST1 and newer Device Interface,
Trying to open SONY PRST1 and newer Device Interface ... OK
Main memory: '/media/usb0/'
Total space: (1512022016L, 0, 0)


Apparently, Calibre is detecting the device, and in fact it's mounting it automatically (I'm not mounting it, I just plug the device and it gets mounted):

Code:
[dmi@cyrano ~]$ df
Filesystem           1K-blocks      Used Available Use% Mounted on
... other things ...
/dev/sdb               1476584    460164   1016420  32% /media/usb0
/dev/sdd                 10202      2258      7944  23% /media/usb3
I have the following two entries in fstab:

Code:
[dmi@cyrano ~]$ cat /etc/fstab
... other stuff...
/dev/sdb        /media/usb0     auto    user,noauto  0       0
/dev/sdd        /media/usb3     auto    user,noauto  0       0
Notice that before adding the second entry in the fstab (the sdd one) I got the following error in the logs:

Spoiler:

[dmi@cyrano ~]$ /usr/local/calibre/calibre/bin/calibre-debug -g
Starting up...
Started up in 0.952822208405 with 3 books
Udisks mount call failed:
Traceback (most recent call last):
File "site-packages/calibre/devices/usbms/device.py", line 616, in do_mount
File "site-packages/calibre/devices/udisks.py", line 61, in mount
File "site-packages/calibre/devices/udisks.py", line 40, in mount
File "site-packages/dbus/proxies.py", line 68, in __call__
File "site-packages/dbus/proxies.py", line 140, in __call__
File "site-packages/dbus/connection.py", line 630, in call_blocking
DBusException: org.freedesktop.UDisks.Error.PermissionDenied: Not Authorized
Unable to mount card (Error code: 1)
Job: 1 Get device information started
DeviceJob: 1 Get device information done, calling callback
DeviceJob: 1 Get device information callback returned
Job: 2 Get list of books on device started
DEBUG: 0.0 USBMS: Fetching list of books from device. Device= PRST1 oncard= None
DEBUG: 0.0 USBMS: dirs are: /media/usb0/
DEBUG: 0.1 USBMS: scan from root False /media/usb0/
DEBUG: 0.3 USBMS: count found in cache: 32, count of files in metadata: 32, need_sync: False
DEBUG: 0.3 USBMS: Finished fetching list of books from device. oncard= None
DEBUG: 0.3 SQLite DB Path: /media/usb0/Sony_Reader/database/books.db
DEBUG: 0.4 Device Offset: 0 ms
DeviceJob: 2 Get list of books on device done, calling callback
DeviceJob: 2 Get list of books on device callback returned
Job: 2 Get list of books on device finished
No details available.
Job: 1 Get device information finished
No details available.

(And even before that I had another error in the logs that changed when I installed policykit-1, By the way, I'm in debian with fluxbox a simple install, no gnome whatsoever)

At that moment I tried with:

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=111974

and something like:

https://wiki.archlinux.org/index.php...ve_in_Nautilus

with no luck, and finally adding sdd to fstab solved the error message.

From the beginning see the device button in the toolbar when it's connected, I can fetch the list of books in the device and can copy a book from the device to my collection, but I just can't send a book from my collection to the device.

I really don't know what else to do, any help is appreciated

Thanks!
Demián

PS: Sorry for the long post, I tried to give as much information as possible.
piojosnos is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2012, 10:14 PM   #2
kovidgoyal
creator of calibre
kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
kovidgoyal's Avatar
 
Posts: 25,991
Karma: 5036765
Join Date: Oct 2006
Location: Mumbai, India
Device: Various
Something on your system is likely causing the device to be disconnected when trying to write to it. Check dmesg. Try mounting the device manually before starting calibre.
kovidgoyal is offline   Reply With Quote
 
Enthusiast
Old 01-23-2012, 10:28 PM   #3
piojosnos
Junior Member
piojosnos began at the beginning.
 
Posts: 2
Karma: 10
Join Date: Jan 2012
Device: PRS-T1
Quote:
Originally Posted by kovidgoyal View Post
Something on your system is likely causing the device to be disconnected when trying to write to it.
I tested manually mounting the device and writing/creating files from console. It works well. Also, after unsuccessfully attempting to use Calibre to copy the files, I can still write/create files manually from console. I don't know if that helps to diagnose the problem.

Quote:
Originally Posted by kovidgoyal View Post
Check dmesg.
My dmesg is here, it's very long by the way.

http://pastebin.com/NCLuPMdh

I only understand the surface of that, so I'm not really sure if there is something wrong there.

Quote:
Originally Posted by kovidgoyal View Post
Try mounting the device manually before starting calibre.
I did it, same result:

Spoiler:

Code:
[dmi@cyrano ~]$ df -h
Filesystem            Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/sda2             2.0G  858M  1.1G  45% /
tmpfs                 2.0G     0  2.0G   0% /lib/init/rw
udev                  2.0G  268K  2.0G   1% /dev
tmpfs                 2.0G     0  2.0G   0% /dev/shm
/dev/sda7             9.9G  8.9G  500M  95% /home
/dev/sda1              40G   37G  808M  98% /mnt/data1
/dev/sda8             223G  210G  1.6G 100% /mnt/data2
/dev/sda5             6.0G  4.2G  1.5G  74% /usr
/dev/sda6             9.9G  4.9G  4.5G  53% /usr/local
[dmi@cyrano ~]$ mount /media/usb0/
[dmi@cyrano ~]$ mount /media/usb3/
mount: block device /dev/sdd is write-protected, mounting read-only
[dmi@cyrano ~]$ df -h
Filesystem            Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/sda2             2.0G  858M  1.1G  45% /
tmpfs                 2.0G     0  2.0G   0% /lib/init/rw
udev                  2.0G  268K  2.0G   1% /dev
tmpfs                 2.0G     0  2.0G   0% /dev/shm
/dev/sda7             9.9G  8.9G  500M  95% /home
/dev/sda1              40G   37G  808M  98% /mnt/data1
/dev/sda8             223G  210G  1.6G 100% /mnt/data2
/dev/sda5             6.0G  4.2G  1.5G  74% /usr
/dev/sda6             9.9G  4.9G  4.5G  53% /usr/local
/dev/sdb              1.5G  451M  992M  32% /media/usb0
/dev/sdd               10M  2.3M  7.8M  23% /media/usb3
[dmi@cyrano ~]$


I'm not sure if the read only warning is relevant, because the data disk is the usb0.

My /var/log/messages reported while connecting the device:

Spoiler:

Code:
Jan 23 22:34:36 cyrano kernel: [ 3935.204778] usb 2-2: new high speed USB device using ehci_hcd and address 5
Jan 23 22:34:36 cyrano kernel: [ 3935.342281] usb 2-2: New USB device found, idVendor=054c, idProduct=05c2
Jan 23 22:34:36 cyrano kernel: [ 3935.342291] usb 2-2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
Jan 23 22:34:36 cyrano kernel: [ 3935.342298] usb 2-2: Product: Sony Digital Book Reader
Jan 23 22:34:36 cyrano kernel: [ 3935.342303] usb 2-2: Manufacturer: Sony
Jan 23 22:34:36 cyrano kernel: [ 3935.342308] usb 2-2: SerialNumber: 148427381012948
Jan 23 22:34:36 cyrano kernel: [ 3935.342520] usb 2-2: configuration #1 chosen from 1 choice
Jan 23 22:34:36 cyrano kernel: [ 3935.349077] scsi8 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
Jan 23 22:34:41 cyrano kernel: [ 3940.349694] scsi 8:0:0:0: Direct-Access     Sony     PRS-T1           2001 PQ: 0 ANSI: 2
Jan 23 22:34:41 cyrano kernel: [ 3940.351679] scsi 8:0:0:1: Direct-Access     Sony     PRS-T1  SD       2001 PQ: 0 ANSI: 2
Jan 23 22:34:41 cyrano kernel: [ 3940.353549] scsi 8:0:0:2: Direct-Access     Sony     PRS-T1  Setting  2001 PQ: 0 ANSI: 2
Jan 23 22:34:41 cyrano kernel: [ 3940.355352] sd 8:0:0:0: Attached scsi generic sg2 type 0
Jan 23 22:34:41 cyrano kernel: [ 3940.356006] sd 8:0:0:1: Attached scsi generic sg3 type 0
Jan 23 22:34:41 cyrano kernel: [ 3940.357072] sd 8:0:0:2: Attached scsi generic sg4 type 0
Jan 23 22:34:41 cyrano kernel: [ 3940.371493] sd 8:0:0:0: [sdb] Attached SCSI removable disk
Jan 23 22:34:41 cyrano kernel: [ 3940.380497] sd 8:0:0:1: [sdc] Attached SCSI removable disk
Jan 23 22:34:41 cyrano kernel: [ 3940.417517] sd 8:0:0:2: [sdd] Attached SCSI removable disk
Jan 23 22:34:56 cyrano kernel: [ 3954.681162] sd 8:0:0:2: [sdd] 20528 512-byte logical blocks: (10.5 MB/10.0 MiB)
Jan 23 22:34:56 cyrano kernel: [ 3954.683038] sd 8:0:0:0: [sdb] 2958976 512-byte logical blocks: (1.51 GB/1.41 GiB)
Jan 23 22:34:56 cyrano kernel: [ 3954.685189] sd 8:0:0:2: [sdd] Write Protect is on
Jan 23 22:34:56 cyrano kernel: [ 3954.698061]  sdd:
Jan 23 22:34:56 cyrano kernel: [ 3954.700070]  sdb:
Jan 23 22:34:56 cyrano kernel: [ 3954.710156]


This looks like the dmesg stuff, to be honest I did not check if they are exactly the same.

I'm still clueless
piojosnos is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2012, 10:52 PM   #4
kovidgoyal
creator of calibre
kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
kovidgoyal's Avatar
 
Posts: 25,991
Karma: 5036765
Join Date: Oct 2006
Location: Mumbai, India
Device: Various
Post the output of

calibre-debug -d

as well
kovidgoyal is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2012, 11:48 PM   #5
kovidgoyal
creator of calibre
kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
kovidgoyal's Avatar
 
Posts: 25,991
Karma: 5036765
Join Date: Oct 2006
Location: Mumbai, India
Device: Various
Never mind, I see that you already posted that. I cannot see anything suspicous in the logs. As a workaround, you can disable the T1 driver via Preferences->Plugins in calibre and then use the Connect to folder function to send books to the device.
kovidgoyal is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
iPhone Cannot send. No device is connected. stephenlcraig Apple Devices 3 12-18-2010 06:55 AM
Send to Device When Next Connected? marie44 Calibre 8 12-08-2010 11:18 AM
No device connected error Sony PRS-505 b_knits Calibre 7 02-23-2010 09:32 PM
PRS-505 and 0.6.23 Send to Device issue itimpi Calibre 5 11-14-2009 04:04 PM
Send to Device - Cybook - Linux jethro10 Calibre 5 03-06-2009 03:30 PM


All times are GMT -4. The time now is 02:22 PM.


MobileRead.com is a privately owned, operated and funded community.