Register Guidelines E-Books Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   MobileRead Forums > E-Book Software > Calibre > Related Tools

Notices

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-23-2012, 01:18 PM   #1
anleva
Member
anleva began at the beginning.
 
Posts: 13
Karma: 10
Join Date: Nov 2011
Device: Nook Touch
Calibre Portable and Dropbox

I'm looking for help with using Calibre for a specific application. Not sure of the best way to do this.

Here is what I would like to do. I have 3 computers, home, work and home server. I have Dropbox on all 3 computers and have installed Calibre Portable in my Dropbox folder so that Calibre Portable and my Library and Settings are available anywhere. However it is not quite working the way I had hoped.

I use Calibre for books but also have subscribed to multiple daily news feeds/magazines. I have one computer that is always on, my home server. So my thought was to leave Calibre Portable running on that computer so it will download daily feeds.

My hope was then to be able to either start up Calibre Portable on my work or home laptop depending on my location, connect my Nook and synch the latest magazines and books. At times I could even add books via Calibre Portable and Dropbox on any of the three computers and everything could be in synch. But I am seeing that leaving Calibre Portable running on my home server and opening it on one of my other computers ends up causing some database conflicts. So it doesn't appear to be a workable solution.

Is there a way to do this using Calibre Portable and Dropbox as described above? Or is there another method that would work better.

Thanks
anleva is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2012, 01:41 PM   #2
itimpi
Wizard
itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.itimpi ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 4,094
Karma: 780247
Join Date: Nov 2008
Device: Sony PRS-950, iphone/ipad (Marvin/iBooks/QuickReader)
I am afraid not.

At the moment you can only have one copy of Calibre running against a given database. As you have found breaking this rule can cause data conflicts.

There is a long-running roadmap activity to enhance Calibre so that multiple versions can run against the same database. However there is no ETA when/if this work might come to fruition.
itimpi is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2012, 01:58 PM   #3
anleva
Member
anleva began at the beginning.
 
Posts: 13
Karma: 10
Join Date: Nov 2011
Device: Nook Touch
Thank you.

I've thought of one other option. Via task scheduler in Windows maybe I could schedule and automate Calibre Portable to run daily while I sleep. So it starts up and then downloads the latest news However, I am not sure how to then automate the program to close/shut down. Any thoughts on how to make that approach work?

I could then avoid running Calibre anywhere else during this period. Since it is while I am sleeping that would not be a problem.
anleva is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2012, 07:02 PM   #4
PeterT
Taking a break; Fed up
PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
PeterT's Avatar
 
Posts: 7,190
Karma: 45329895
Join Date: Nov 2007
Location: Toronto
Device: Wife: Touch, Arc, Vox Me: Nexus 7, Glo
See http://manual.calibre-ebook.com/cli/calibre.html

Command line option for calibre
Quote:
--shutdown-running-calibre, -s
Cause a running calibre instance, if any, to be shutdown. Note that if there are running jobs, they will be silently aborted, so use with care.
PeterT is online now   Reply With Quote
Old 10-23-2012, 10:27 PM   #5
anleva
Member
anleva began at the beginning.
 
Posts: 13
Karma: 10
Join Date: Nov 2011
Device: Nook Touch
Quote:
Originally Posted by PeterT View Post
See http://manual.calibre-ebook.com/cli/calibre.html

Command line option for calibre
The command line options do not seem to work for me. Do they work for Calibre Portable or just the non-portable version? The application will launch from the command prompt as an example, but the command options are ignored. Any idea on what could be the problem?
anleva is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2012, 10:56 PM   #6
PeterT
Taking a break; Fed up
PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
PeterT's Avatar
 
Posts: 7,190
Karma: 45329895
Join Date: Nov 2007
Location: Toronto
Device: Wife: Touch, Arc, Vox Me: Nexus 7, Glo
Ah.... sorry I forgot this was Portable! I'm not sure at all
PeterT is online now   Reply With Quote
Old 10-23-2012, 11:22 PM   #7
Dopedangel
Wizard
Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Dopedangel's Avatar
 
Posts: 1,122
Karma: 8671315
Join Date: Dec 2006
Location: Singapore
Device: Coolreader(Nexus 5)\Coolreader(Nook Touch)
Calibre portable supports multiple libraries your best bet for me is use a separate library for news.
Dopedangel is online now   Reply With Quote
Old 10-23-2012, 11:31 PM   #8
anleva
Member
anleva began at the beginning.
 
Posts: 13
Karma: 10
Join Date: Nov 2011
Device: Nook Touch
Quote:
Originally Posted by Dopedangel View Post
Calibre portable supports multiple libraries your best bet for me is use a separate library for news.
Thanks but not sure how that helps me in my intended application? Seems like the same problem would exist, database conflicts as the library would be on a running system on a server and I would download from a different computer onto my eReader.
anleva is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2012, 06:27 AM   #9
DoctorOhh
US Navy, Retired
DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
DoctorOhh's Avatar
 
Posts: 8,886
Karma: 12755553
Join Date: Feb 2009
Location: North Carolina
Device: Nexus 7
Quote:
Originally Posted by anleva View Post
The command line options do not seem to work for me. Do they work for Calibre Portable or just the non-portable version?
If running from the command line I would start calibre using calibre.exe in the \Dropbox\Calibre Portable\Calibre\ directory. Download the news then shutdown calibre.
DoctorOhh is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2012, 11:38 AM   #10
anleva
Member
anleva began at the beginning.
 
Posts: 13
Karma: 10
Join Date: Nov 2011
Device: Nook Touch
Quote:
Originally Posted by DoctorOhh View Post
If running from the command line I would start calibre using calibre.exe in the \Dropbox\Calibre Portable\Calibre\ directory. Download the news then shutdown calibre.
I didn't realize that was there as well as calibre-portable.exe. If the version you reference supports the command line options this could work for me. Thanks for the tip!
anleva is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2012, 11:41 AM   #11
anleva
Member
anleva began at the beginning.
 
Posts: 13
Karma: 10
Join Date: Nov 2011
Device: Nook Touch
I launched Calibre from the folder you suggested. I noticed it does use the "Calibre Library" folder from Dropbox, but does not seem to use the "Calibre Setttings" folder and does not leverage those settings. Is there anyway to use the executable with the current settings in the settings folder?
anleva is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2012, 01:30 PM   #12
PeterT
Taking a break; Fed up
PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.PeterT ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
PeterT's Avatar
 
Posts: 7,190
Karma: 45329895
Join Date: Nov 2007
Location: Toronto
Device: Wife: Touch, Arc, Vox Me: Nexus 7, Glo
In a full install of Calibre there is a batch file in the Resources directory. Take a look through it and you might get some ideas.
Attached Files
File Type: bat calibre-portable.bat (7.9 KB, 64 views)
PeterT is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Calibre and Dropbox sadievan General Discussions 38 10-28-2012 10:24 AM
Dropbox MOBI's from calibre astrodad Kindle Fire 21 11-18-2011 04:25 AM
How to use Dropbox with Calibre BAD18 Related Tools 5 11-09-2011 09:52 AM
Using dropbox and Calibre totaltech Related Tools 7 04-29-2011 03:28 PM
calibre and dropbox error modkindle Calibre 6 04-26-2010 11:57 PM


All times are GMT -4. The time now is 10:00 PM.


MobileRead.com is a privately owned, operated and funded community.