Register Guidelines E-Books Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   MobileRead Forums > E-Book Software > Calibre > Library Management

Notices

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-03-2011, 01:12 PM   #1
Synful
Member
Synful began at the beginning.
 
Synful's Avatar
 
Posts: 18
Karma: 10
Join Date: Feb 2011
Device: Kindle 3
Column that allows only checkmarks?

Hi!

I am wanting to add a column that has boxes for check marks only. Or, if boxes are not allowed, then cells that would just allow me to click in it and a check mark would appear.

I went to PREFERENCES>ADD YOUR OWN COLUMNS and tried everything I could think of...but nothing worked.

Any help would be greatly appreciated.

Thanks!
Synful
Synful is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2011, 01:33 PM   #2
chaley
"chaley", not "charley"
chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 4,706
Karma: 800144
Join Date: Jan 2010
Location: France
Device: Many android devices
The closest that exists is the yes/no column.
chaley is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2011, 01:53 PM   #3
Synful
Member
Synful began at the beginning.
 
Synful's Avatar
 
Posts: 18
Karma: 10
Join Date: Feb 2011
Device: Kindle 3
Quote:
Originally Posted by chaley View Post
The closest that exists is the yes/no column.
Thanks, that is what I thought.
Synful is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2011, 08:19 PM   #4
Starson17
Wizard
Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.
 
Posts: 4,004
Karma: 177841
Join Date: Dec 2009
Device: WinMo: IPAQ; Android: HTC HD2, Archos 7o; Java:Gravity T
Quote:
Originally Posted by Synful View Post
Thanks, that is what I thought.
Why the frown? Click in the column to get a check mark. Isn't that what you want?
Starson17 is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2011, 09:44 PM   #5
theducks
Grand Sorcerer
theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
theducks's Avatar
 
Posts: 13,609
Karma: 5126946
Join Date: Aug 2009
Location: The (original) Silicon Valley, USA
Device: Galaxy Tab 2, Astak Pocket Pro, K4NT
Quote:
Originally Posted by Starson17 View Post
Why the frown? Click in the column to get a check mark. Isn't that what you want?
It only allows right-handed check marks
South-paws tend to tick the other way
theducks is online now   Reply With Quote
Old 07-03-2011, 11:04 PM   #6
Dopedangel
Wizard
Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Dopedangel's Avatar
 
Posts: 1,063
Karma: 8498867
Join Date: Dec 2006
Location: Singapore
Device: Coolreader(Nexus 5)\Coolreader(Nook Touch)
The checkmark system currently is not that intuitive you have to click beside it then choose the the status you want. But as this column has three status I don't think the check mark the way the op is asking would be possible.

P.S. If you don't want to answer don't spam the thread with your sarcasm I think these days some of the moderators and helpers are being too harsh on people asking questions. Calibre is great because of its forum and the ability to discuss problem and ask questions don't ruin the experience for others.
Dopedangel is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2011, 11:36 PM   #7
theducks
Grand Sorcerer
theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
theducks's Avatar
 
Posts: 13,609
Karma: 5126946
Join Date: Aug 2009
Location: The (original) Silicon Valley, USA
Device: Galaxy Tab 2, Astak Pocket Pro, K4NT
Quote:
Originally Posted by Dopedangel View Post
The checkmark system currently is not that intuitive you have to click beside it then choose the the status you want. But as this column has three status I don't think the check mark the way the op is asking would be possible.

P.S. If you don't want to answer don't spam the thread with your sarcasm I think these days some of the moderators and helpers are being too harsh on people asking questions. Calibre is great because of its forum and the ability to discuss problem and ask questions don't ruin the experience for others.
FYI You don't need to use the selection menu.
Tap Y or N (in the field area) to set the Tick or X
theducks is online now   Reply With Quote
Old 07-04-2011, 01:38 AM   #8
Dopedangel
Wizard
Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Dopedangel's Avatar
 
Posts: 1,063
Karma: 8498867
Join Date: Dec 2006
Location: Singapore
Device: Coolreader(Nexus 5)\Coolreader(Nook Touch)
Quote:
Originally Posted by theducks View Post
FYI You don't need to use the selection menu.
Tap Y or N (in the field area) to set the Tick or X
Thanks I did not know that
Dopedangel is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2011, 03:02 AM   #9
Synful
Member
Synful began at the beginning.
 
Synful's Avatar
 
Posts: 18
Karma: 10
Join Date: Feb 2011
Device: Kindle 3
Quote:
Originally Posted by Starson17 View Post
Why the frown? Click in the column to get a check mark. Isn't that what you want?
Actually, when you click the cell, an arrow appears, and then you have to click the arrow to chose the Y or N. I wanted something a bit quicker...go down the list and click once in each cell to populate the check mark for each read book. It's all about the quick and easy...I'm lazy like that that! lol
Synful is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2011, 05:00 AM   #10
chaley
"chaley", not "charley"
chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 4,706
Karma: 800144
Join Date: Jan 2010
Location: France
Device: Many android devices
Quote:
Originally Posted by Dopedangel View Post
The checkmark system currently is not that intuitive you have to click beside it then choose the the status you want. But as this column has three status I don't think the check mark the way the op is asking would be possible.
The original yes/no column implementation that I did (over a year ago) used tri-state check boxes. The normal implementation for the "undetermined" state is to fill the box with grey.

The implementation was changed to what it is today (again, a year ago) because of user feedback. The majority (IIRC, everybody) wanted Check/X/empty, not checked-square, empty-square, grey square.

Note also that the graphics toolkit (Qt) shows all widgets (e.g., the check box) on the library view in display mode. The user must do something to make the widget changeable. Thus that first click/double click/F2/what-have-you to open the widget would still exist. After that, today, you click once anywhere on the box to open it then click on what you want (two clicks, fixed). With a tri-state check box, after you F2 etc, you would need to click it enough times to get through the three states to what you want(one to two clicks, variable).
chaley is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2011, 07:52 AM   #11
Dopedangel
Wizard
Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.Dopedangel ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Dopedangel's Avatar
 
Posts: 1,063
Karma: 8498867
Join Date: Dec 2006
Location: Singapore
Device: Coolreader(Nexus 5)\Coolreader(Nook Touch)
Quote:
Originally Posted by chaley View Post
The original yes/no column implementation that I did (over a year ago) used tri-state check boxes. The normal implementation for the "undetermined" state is to fill the box with grey.

The implementation was changed to what it is today (again, a year ago) because of user feedback. The majority (IIRC, everybody) wanted Check/X/empty, not checked-square, empty-square, grey square.

Note also that the graphics toolkit (Qt) shows all widgets (e.g., the check box) on the library view in display mode. The user must do something to make the widget changeable. Thus that first click/double click/F2/what-have-you to open the widget would still exist. After that, today, you click once anywhere on the box to open it then click on what you want (two clicks, fixed). With a tri-state check box, after you F2 etc, you would need to click it enough times to get through the three states to what you want(one to two clicks, variable).
Truthfully I don't mind very much the way it is at the moment as I only use such a column to mark read once I have finished a book. Now with what theducks said about being able to use y/n to change status it already becomes easier.
Is it possible to set a keyboard short cut to select a custom column for editing so maybe once I select a book I press alt+r and then y to change state of a coulmn.
Dopedangel is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2011, 07:56 AM   #12
chaley
"chaley", not "charley"
chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.chaley ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 4,706
Karma: 800144
Join Date: Jan 2010
Location: France
Device: Many android devices
Quote:
Originally Posted by Dopedangel View Post
Is it possible to set a keyboard short cut to select a custom column for editing so maybe once I select a book I press alt+r and then y to change state of a coulmn.
If you use windows, then click in the cell then press F2.
chaley is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2011, 09:14 AM   #13
Starson17
Wizard
Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.
 
Posts: 4,004
Karma: 177841
Join Date: Dec 2009
Device: WinMo: IPAQ; Android: HTC HD2, Archos 7o; Java:Gravity T
Quote:
Originally Posted by Dopedangel View Post
The checkmark system currently is not that intuitive you have to click beside it then choose the the status you want. But as this column has three status I don't think the check mark the way the op is asking would be possible.
He can set the column to two state, if he wants, instead of 3 state. That would be closer. In the OP, he said he wanted a check in a box, not a faster way than the current way you get a check in a box, so I wasn't sure if he knew what was possible.

Quote:
P.S. If you don't want to answer don't spam the thread with your sarcasm I think these days some of the moderators and helpers are being too harsh on people asking questions. Calibre is great because of its forum and the ability to discuss problem and ask questions don't ruin the experience for others.
Where did this come from???? People are answering questions here. I don't see any sarcasm or harshness about asking questions.
Starson17 is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2011, 10:32 AM   #14
theducks
Grand Sorcerer
theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
theducks's Avatar
 
Posts: 13,609
Karma: 5126946
Join Date: Aug 2009
Location: The (original) Silicon Valley, USA
Device: Galaxy Tab 2, Astak Pocket Pro, K4NT
Quote:
Originally Posted by Synful View Post
Actually, when you click the cell, an arrow appears, and then you have to click the arrow to chose the Y or N. I wanted something a bit quicker...go down the list and click once in each cell to populate the check mark for each read book. It's all about the quick and easy...I'm lazy like that that! lol
you can also update to one choice in Bulk mode.
click, ctrl-click (repeated)
'E' (edit metadata) and set the field (it is on the Custom tab)
theducks is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2 column PDF book to 1 column possible? SeaBookGuy Calibre 19 07-01-2013 02:30 AM
Q: multi-column PDF to single column mobi format converstion auburn1975 Calibre 7 01-28-2012 06:11 PM
Column layout SmellySkunk Calibre 9 04-03-2011 12:44 PM
anyway to change 2 column lrf to 1 column mobi? lapisjay Amazon Kindle 2 01-12-2011 10:20 PM
pdf to lrf with 2 column and 1 column pages in same file danielwille Sony Reader 3 11-12-2008 10:57 AM


All times are GMT -4. The time now is 05:45 PM.


MobileRead.com is a privately owned, operated and funded community.