Register Guidelines E-Books Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   MobileRead Forums > E-Book Software > Calibre > Devices

Notices

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-26-2011, 01:35 AM   #1
AmandaReckonwith
Junior Member
AmandaReckonwith began at the beginning.
 
Posts: 3
Karma: 10
Join Date: Mar 2011
Location: Japan
Device: Kindle
Calibre can't read Kindle contents

After I installed vers. 7.5.1 (with some problems because some processes weren't shut down at the beginning), Calibre was unable to communicate with my Kindle 2. The problem continues with 7.5.2. I get the message "Device: Amazon Kindle detected," and "Jobs: 1," and there is a lot of disk activity, but with the Library icon is depressed, the "On Device" column remains blank. If I click on the Device icon, the display (table) of Kindle contents is blank below the column headings. Even after waiting more than 10 minutes, the contents aren't displayed.

There is no response to the "Eject connected device" command. The "Quit" command produces the "Active jobs" warning that Calibre is communicating with the device, but sometimes succeeds in shutting down Calibre. Other times even the Windows (Vista) task manager can't shut it down, and I need to physically unplug the Kindle. When disconnected, the Kindle operates normally.

I tried restarting the Kindle and also rebooting the computer. Any suggestions?
AmandaReckonwith is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2011, 04:32 AM   #2
Manichean
Wizard
Manichean My eyes! My eyes! The light is just too bright!Manichean My eyes! My eyes! The light is just too bright!Manichean My eyes! My eyes! The light is just too bright!Manichean My eyes! My eyes! The light is just too bright!Manichean My eyes! My eyes! The light is just too bright!Manichean My eyes! My eyes! The light is just too bright!Manichean My eyes! My eyes! The light is just too bright!Manichean My eyes! My eyes! The light is just too bright!Manichean My eyes! My eyes! The light is just too bright!Manichean My eyes! My eyes! The light is just too bright!Manichean My eyes! My eyes! The light is just too bright!
 
Manichean's Avatar
 
Posts: 3,130
Karma: 80446
Join Date: Feb 2008
Location: Germany
Device: Cybook Gen3
I'd suggest letting the device communication job finish. You can't expect anything to show up in the "On Device" column unless Calibre has finished indexing what's on the Kindle.

That said, I don't own a Kindle, so I can't say how long it normally takes for that. One thing you can do, though: If you have PDFs loaded on your device, try to disable the pdf metadata reader plugin (see preferences->plugins)- some of the time, PDF metadata reading or writing gets hung up on a file.
Manichean is offline   Reply With Quote
 
Enthusiast
Old 03-26-2011, 05:15 AM   #3
AmandaReckonwith
Junior Member
AmandaReckonwith began at the beginning.
 
Posts: 3
Karma: 10
Join Date: Mar 2011
Location: Japan
Device: Kindle
Thanks much, Manichean--problem solved! I'm not sure which of your suggestions did the trick, however. I haven't put a new PDF on the Kindle for over a month, but I tried disabling the plugin, and the contents of the Kindle came up in maybe 5 minutes. I then ejected the Kindle, re-enabled the plugin, and reconnected the Kindle, and the contents came up in about 15 seconds. Probably a file got corrupted and Calibre needed to reread everything from scratch.
AmandaReckonwith is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2011, 05:21 AM   #4
Manichean
Wizard
Manichean My eyes! My eyes! The light is just too bright!Manichean My eyes! My eyes! The light is just too bright!Manichean My eyes! My eyes! The light is just too bright!Manichean My eyes! My eyes! The light is just too bright!Manichean My eyes! My eyes! The light is just too bright!Manichean My eyes! My eyes! The light is just too bright!Manichean My eyes! My eyes! The light is just too bright!Manichean My eyes! My eyes! The light is just too bright!Manichean My eyes! My eyes! The light is just too bright!Manichean My eyes! My eyes! The light is just too bright!Manichean My eyes! My eyes! The light is just too bright!
 
Manichean's Avatar
 
Posts: 3,130
Karma: 80446
Join Date: Feb 2008
Location: Germany
Device: Cybook Gen3
Quote:
Originally Posted by AmandaReckonwith View Post
Probably a file got corrupted and Calibre needed to reread everything from scratch.
That's possible. Calibre caches metadata information on the device (a file called metadata.calibre), if that gets corrupted, it has to rebuild that file first.
If you want to know, you could try reenabling the PDF metadata reader and see if that causes the connection job to take that long again.
Manichean is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
calibre, kindle 2

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How to do Table of Contents in Calibre? Killian Conversion 29 05-09-2011 03:05 PM
Can I use Calibre to read any ebook in my Kindle? chaslevy Amazon Kindle 8 01-30-2011 10:00 AM
Replacement Kindle won't read Calibre library? greycobalt Calibre 10 12-24-2010 07:30 AM
Read later - reading web contents on your ereader Ixilyn Sony Reader 0 07-12-2010 04:50 AM
'operation failed due to an error' ebook library doesn't read prs505 contents billper Sony Reader 9 04-30-2009 02:06 PM


All times are GMT -4. The time now is 11:46 PM.


MobileRead.com is a privately owned, operated and funded community.