Register Guidelines E-Books Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   MobileRead Forums > E-Book Readers > Amazon Kindle > Kindle Developer's Corner

Notices

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-05-2013, 06:30 AM   #1
silverzhao
Enthusiast
silverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplane
 
silverzhao's Avatar
 
Posts: 28
Karma: 55702
Join Date: Sep 2012
Device: Kindle Touch
power button doesn't work on Kindle Touch

I bought my Kindle Touch on April 2012, and it seems now that power button doesn't work any more on my Kindle Touch, no matter pressing it or holding it for a long time.

I run the command:
Code:
# showlog -f
and when I press power button, it is not detected, while pressing HOME button does.

Does this mean there is something wrong on the hardware level, so I have to repair it?

At the time, the main problem is that I can't resume from screensaver state by pressing power button, but have to plug it to a computer. It is so inconvenient.

I've tried running "~ds" in the search bar to disable the screensaver, but doing so would prevent Kindle from entering into suspend mode, which leads to consuming more power.

I get to know from here that command
Code:
# powerd_test -p
would simulate power button pressed event, so is it possible to set pressing HOME button to execute this command when in screensaver/suspend mode?

Thanks!
silverzhao is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2013, 09:48 AM   #2
knc1
Embedded Cheerleader
knc1 ought to be getting tired of karma fortunes by now.knc1 ought to be getting tired of karma fortunes by now.knc1 ought to be getting tired of karma fortunes by now.knc1 ought to be getting tired of karma fortunes by now.knc1 ought to be getting tired of karma fortunes by now.knc1 ought to be getting tired of karma fortunes by now.knc1 ought to be getting tired of karma fortunes by now.knc1 ought to be getting tired of karma fortunes by now.knc1 ought to be getting tired of karma fortunes by now.knc1 ought to be getting tired of karma fortunes by now.knc1 ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
knc1's Avatar
 
Posts: 6,186
Karma: 5830426
Join Date: Feb 2012
Device: Too many.
Hardware problem sounds like the best guess from your testing.

As to re-mapping the button ...
Might be possible, but that power button is connected to a special chip that detects the various "hold times" for the power button's special functions.
That (the hardware special functions) would be hard to emulate.

Might have to say it is time to send it to a "Kindle Shop".
knc1 is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2013, 05:53 AM   #3
silverzhao
Enthusiast
silverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplane
 
silverzhao's Avatar
 
Posts: 28
Karma: 55702
Join Date: Sep 2012
Device: Kindle Touch
Quote:
Originally Posted by knc1 View Post
Hardware problem sounds like the best guess from your testing.

As to re-mapping the button ...
Might be possible, but that power button is connected to a special chip that detects the various "hold times" for the power button's special functions.
That (the hardware special functions) would be hard to emulate.

Might have to say it is time to send it to a "Kindle Shop".
Thanks for your reply. What I want is not to re-map Home button to power button, but to not disable it in some way when in screensaver state, and when pressing it this command could be executed:
Code:
# powerd_test -p          # simulate power button pressed event
I think eventHandler may be able to do something here in some way, but I don't know how.

So could anyone help?
silverzhao is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2013, 08:01 AM   #4
knc1
Embedded Cheerleader
knc1 ought to be getting tired of karma fortunes by now.knc1 ought to be getting tired of karma fortunes by now.knc1 ought to be getting tired of karma fortunes by now.knc1 ought to be getting tired of karma fortunes by now.knc1 ought to be getting tired of karma fortunes by now.knc1 ought to be getting tired of karma fortunes by now.knc1 ought to be getting tired of karma fortunes by now.knc1 ought to be getting tired of karma fortunes by now.knc1 ought to be getting tired of karma fortunes by now.knc1 ought to be getting tired of karma fortunes by now.knc1 ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
knc1's Avatar
 
Posts: 6,186
Karma: 5830426
Join Date: Feb 2012
Device: Too many.
Quote:
Originally Posted by silverzhao View Post
Thanks for your reply. What I want is not to re-map Home button to power button, but to not disable it in some way when in screensaver state, and when pressing it this command could be executed:
Code:
# powerd_test -p          # simulate power button pressed event
I think eventHandler may be able to do something here in some way, but I don't know how.

So could anyone help?
"When in screensaver state ..." the CPU is halted.
You need a running CPU to execute firmware/software commands.

Sorry, that is just the way it is with these electronic computers, you have to have the CPU running before they work.

You can read the kernel messages associated with it going into 'suspend' and coming out of 'suspend' in the dmseg log (there is a KUAL button for that).

Which, by the way, is one of the "hardware things" that special chip on the power button does - sends a hardware event signal to the SoC that makes it resume the CPU.

The only other, easily accessible, known hardware event the user can create, is a "USB event". Plug (or unplug) a USB device while the CPU is suspended. The change in the hardware configuration will cause the Linux kernel to resume operation.

Note There are some 'states' a Kindle can be put into that causes it to display the screensaver while the CPU is still running.
But in most cases of the screensaver being displayed, the CPU is in a "suspend to ram" state (I.E: shutdown).

Last edited by knc1; 07-06-2013 at 08:20 AM.
knc1 is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2013, 12:02 PM   #5
NiLuJe
BLAM!
NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.NiLuJe ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
NiLuJe's Avatar
 
Posts: 4,577
Karma: 4440239
Join Date: Jun 2010
Location: Paris, France
Device: Kindle 2i, 3g, 4, 5w, PW & PW2
It's been a while since I checked how it works in recent devices, but basically, there used to be a two-step timeout process: first timeout => show screensaver, then second timeout => suspend.
NiLuJe is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2013, 10:43 PM   #6
silverzhao
Enthusiast
silverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplanesilverzhao makes transoceanic flights without the assistance of an airplane
 
silverzhao's Avatar
 
Posts: 28
Karma: 55702
Join Date: Sep 2012
Device: Kindle Touch
Thanks for your reply. So I'll have to repair it sometime.
silverzhao is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2014, 04:46 AM   #7
xpressoz
Junior Member
xpressoz began at the beginning.
 
Posts: 1
Karma: 10
Join Date: Jul 2014
Device: Kindle Touch, Kindle Paperwhite 2nd gen
Any news on the power button fix?

Mine after a while stop working, i could activate it only by conecting it to a usb and for a while was working after i repeted push the power button and last push was longer then stop working again even with this method, then not wakeup even when i connect it to USB. After 6 month + when he sit in a drawer someone told me that might work if i blow some air in the button and clear the dust that might gather under it.

And now starts the funny part. It seems that the battery was totaly depleted and after a long charge the Kindle touch started to wake up when connected to USB. I say, ok how can blow some air under the button, not haveing some air spray or something like that i blow it with my mouth (jokes on me ) and after two long blows the button started to work normaly, for a while.

And the strange part, after a day i tried the button again and was dead. Blow it again and didnt work imediatley, only a couple of minutes after, again, worked like new. Let it to enter in standby mode and some times wasnt wakeup only after i blew it again.

What i think is that the air having umidity too is creating condensed on the surface of the button and can make normal contact again. Dont know, but is reminding me of those remote control buttons that has the metal dust clean off from the plastic membrane and couldnt make a bridge between the metal lines on the circuit board.

Anybody knows what kind of button it has in there? part number/ type or something.

Let me know if this stupid methond (Thank you Amazon!) works for you too or what could be that this metod triger the button to work normally.

Thank you.

Last edited by xpressoz; 07-09-2014 at 04:52 AM.
xpressoz is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Save icon button doesn't work abethan53 Sigil 21 06-17-2013 09:40 AM
Touch Home button doesn't work after 2.3.1 update. Ravenesque Kobo Reader 3 12-21-2012 02:14 PM
Troubleshooting sometimes previous button doesn't work comet Amazon Kindle 7 06-19-2011 04:04 PM
PE switch apps button doesn't work pj123 enTourage eDGe 3 04-23-2011 01:34 AM
Restore Defaults Button Doesn't Work Phonella Calibre 3 12-28-2009 11:29 PM


All times are GMT -4. The time now is 08:31 PM.


MobileRead.com is a privately owned, operated and funded community.