Register Guidelines E-Books Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   MobileRead Forums > E-Book Software > Calibre > Conversion

Notices

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-12-2013, 12:05 AM   #1
matanic
Member
matanic began at the beginning.
 
matanic's Avatar
 
Posts: 23
Karma: 10
Join Date: Dec 2008
Device: Acer Tablet, Kobo Glo
Error When Bulk Converting

I'm getting an error when I try to bulk convert a lot of files at once. It doesn't matter which files, only that there are several. Sometimes it will happen with as few as 8 but other times I can convert as many as 20 with no issues. It also doesn't seem to matter what format I'm converting from or to. All the books where I receive the error can be converted in smaller batches with no problems. The error pops up when the files are queuing. I copied the error to clipboard and this is what I got:

calibre, version 0.9.30
ERROR: Unhandled exception: <b>DatabaseException</b>:disk I/O error
RemoteTraceback (most recent call last):
File "site-packages\calibre\library\sqlite.py", line 272, in run
OperationalError: disk I/O error

Traceback (most recent call last):
File "site-packages\calibre\gui2\tools.py", line 198, in do_book
File "site-packages\calibre\ebooks\conversion\config.py", line 45, in save_specifics
File "site-packages\calibre\library\database.py", line 1168, in set_conversion_options
File "site-packages\calibre\library\sqlite.py", line 315, in run
DatabaseException: disk I/O error
RemoteTraceback (most recent call last):
File "site-packages\calibre\library\sqlite.py", line 272, in run
OperationalError: disk I/O error

I'm running this on a new Windows 8 (64 bit) computer. I know I wasn't having this problem with my old computer (64 bit Vista) so I tried uninstalling and re-installing an older calibre (0.9.20) but I got the same error, so I uninstalled that and re-installed 0.9.30. Sometimes it will queue the files but then give me this error in the middle of converting.

calibre, version 0.9.30
ERROR: Unhandled exception: <b>DatabaseException</b>:disk I/O error
RemoteTraceback (most recent call last):
File "site-packages\calibre\library\sqlite.py", line 272, in run
OperationalError: disk I/O error

Traceback (most recent call last):
File "site-packages\calibre\gui2\__init__.py", line 381, in dispatch
File "site-packages\calibre\gui2\actions\convert.py", line 238, in book_converted
File "site-packages\calibre\library\database2.py", line 1540, in add_format
File "site-packages\calibre\library\sqlite.py", line 315, in run
DatabaseException: disk I/O error
RemoteTraceback (most recent call last):
File "site-packages\calibre\library\sqlite.py", line 272, in run
OperationalError: disk I/O error

Again, if I convert the files that didn't convert in a smaller batch, it works fine.

Any ideas?
matanic is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2013, 12:06 AM   #2
kovidgoyal
creator of calibre
kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
kovidgoyal's Avatar
 
Posts: 26,154
Karma: 5381911
Join Date: Oct 2006
Location: Mumbai, India
Device: Various
Disable your antivirus.
kovidgoyal is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2013, 12:07 AM   #3
matanic
Member
matanic began at the beginning.
 
matanic's Avatar
 
Posts: 23
Karma: 10
Join Date: Dec 2008
Device: Acer Tablet, Kobo Glo
I'm not running any antivirus other than what Windows 8 already has in it.
matanic is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2013, 12:10 AM   #4
kovidgoyal
creator of calibre
kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
kovidgoyal's Avatar
 
Posts: 26,154
Karma: 5381911
Join Date: Oct 2006
Location: Mumbai, India
Device: Various
What has that got to do with disabling it?
kovidgoyal is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2013, 12:20 AM   #5
matanic
Member
matanic began at the beginning.
 
matanic's Avatar
 
Posts: 23
Karma: 10
Join Date: Dec 2008
Device: Acer Tablet, Kobo Glo
Nothing, I just thought it might make a difference. I disabled the antivirus and I'm still getting the same error.
matanic is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2013, 12:31 AM   #6
kovidgoyal
creator of calibre
kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.kovidgoyal ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
kovidgoyal's Avatar
 
Posts: 26,154
Karma: 5381911
Join Date: Oct 2006
Location: Mumbai, India
Device: Various
That error indicates either:

1) Something on your computer is blocking access to metadata.db under heavy load
2) Your hard disk is failing under heavy load

Not being familiar with windows 8, I can't really advise you on how to detect which of those is the issue.
kovidgoyal is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2013, 01:27 AM   #7
DoctorOhh
US Navy, Retired
DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
DoctorOhh's Avatar
 
Posts: 8,863
Karma: 12755553
Join Date: Feb 2009
Location: North Carolina
Device: Nexus 7
If your library is in a cloud directory such as Dropbox pause syncing before any bulk operations like conversions.
DoctorOhh is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2013, 01:40 AM   #8
eschwartz
Irrational Optimist
eschwartz ought to be getting tired of karma fortunes by now.eschwartz ought to be getting tired of karma fortunes by now.eschwartz ought to be getting tired of karma fortunes by now.eschwartz ought to be getting tired of karma fortunes by now.eschwartz ought to be getting tired of karma fortunes by now.eschwartz ought to be getting tired of karma fortunes by now.eschwartz ought to be getting tired of karma fortunes by now.eschwartz ought to be getting tired of karma fortunes by now.eschwartz ought to be getting tired of karma fortunes by now.eschwartz ought to be getting tired of karma fortunes by now.eschwartz ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 6,683
Karma: 11160789
Join Date: Nov 2012
Location: The Beaten Path, USA, Roundworld, This Side of Infinity
Device: Kindle Touch fw5.3.7 (Wifi only)
Here's your problem!!

Last edited by eschwartz; 05-12-2013 at 02:12 PM.
eschwartz is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2013, 01:33 PM   #9
matanic
Member
matanic began at the beginning.
 
matanic's Avatar
 
Posts: 23
Karma: 10
Join Date: Dec 2008
Device: Acer Tablet, Kobo Glo
Quote:
Originally Posted by DoctorOhh View Post
If your library is in a cloud directory such as Dropbox pause syncing before any bulk operations like conversions.
I think you might be on to something. I do have that folder set up to sync to the cloud so I'll try pausing it. I think you have also helped me solve a problem I've been having with a completely different piece of software, so thanks!
matanic is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2013, 01:39 PM   #10
matanic
Member
matanic began at the beginning.
 
matanic's Avatar
 
Posts: 23
Karma: 10
Join Date: Dec 2008
Device: Acer Tablet, Kobo Glo
Quote:
Originally Posted by eschwartz View Post
Here's your problem!!
I've definitely felt like this before!
But I actually like Windows 8 pretty well, once I get out of the stupid Metro UI. It's a lot more stable than any previous version.
matanic is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2013, 02:17 PM   #11
eschwartz
Irrational Optimist
eschwartz ought to be getting tired of karma fortunes by now.eschwartz ought to be getting tired of karma fortunes by now.eschwartz ought to be getting tired of karma fortunes by now.eschwartz ought to be getting tired of karma fortunes by now.eschwartz ought to be getting tired of karma fortunes by now.eschwartz ought to be getting tired of karma fortunes by now.eschwartz ought to be getting tired of karma fortunes by now.eschwartz ought to be getting tired of karma fortunes by now.eschwartz ought to be getting tired of karma fortunes by now.eschwartz ought to be getting tired of karma fortunes by now.eschwartz ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 6,683
Karma: 11160789
Join Date: Nov 2012
Location: The Beaten Path, USA, Roundworld, This Side of Infinity
Device: Kindle Touch fw5.3.7 (Wifi only)
Are you using calibre 64-bit? It was giving me weird errors (on Windows 7) but switching to the 32-bit version fixed it for me.


Another fun picture!!
both of these images courtesy of http://atom.smasher.org/error/gallery/
eschwartz is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2013, 02:36 PM   #12
matanic
Member
matanic began at the beginning.
 
matanic's Avatar
 
Posts: 23
Karma: 10
Join Date: Dec 2008
Device: Acer Tablet, Kobo Glo
I am using 64-bit, so if pausing the sync doesn't work, I was planning on switching to 32-bit and see if that helps. Thanks for your help! And the humor!
matanic is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2013, 08:22 PM   #13
BetterRed
null operator
BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.BetterRed ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 3,667
Karma: 2464133
Join Date: Mar 2012
Location: NSW Australia
Device: none
Quote:
Originally Posted by matanic View Post
... once I get out of the stupid Metro UI...
@matanic - while you're waiting for 8.1 you might want consider using Start Menu 8 - it adds the start button and an option to boot straight into windows desktop. http://www.iobit.com/iobitstartmenu8.php

I like it because that's all it does - i.e it doesn't claim to make Win8 look like Win '95

BR
BetterRed is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2013, 11:52 PM   #14
DoctorOhh
US Navy, Retired
DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.DoctorOhh ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
DoctorOhh's Avatar
 
Posts: 8,863
Karma: 12755553
Join Date: Feb 2009
Location: North Carolina
Device: Nexus 7
Quote:
Originally Posted by matanic View Post
I think you might be on to something. I do have that folder set up to sync to the cloud so I'll try pausing it. I think you have also helped me solve a problem I've been having with a completely different piece of software, so thanks!
You're welcome.

I run calibre portable via Dropbox and whenever I go to upgrade I have to pause syncing. If I don't pause syncing there is a better than even money chance the install will fail. The same thing happens with bulk conversions every now and then one will hiccup if I don't pause syncing.
DoctorOhh is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2013, 11:54 PM   #15
matanic
Member
matanic began at the beginning.
 
matanic's Avatar
 
Posts: 23
Karma: 10
Join Date: Dec 2008
Device: Acer Tablet, Kobo Glo
Quote:
Originally Posted by BetterRed View Post
@matanic - while you're waiting for 8.1 you might want consider using Start Menu 8 - it adds the start button and an option to boot straight into windows desktop. http://www.iobit.com/iobitstartmenu8.php

I like it because that's all it does - i.e it doesn't claim to make Win8 look like Win '95

BR
I thought about it when I first got the new laptop but after some work, I have Win8 set up just the way I like it. You can bypass the Metro without using another program and I don't really seem to need the start button anymore. But thanks for the recommendation! I'm still keeping this program in the back of my mind in case I decide I can't live without the start button after all, and it's nice to hear from someone who uses it.
matanic is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
bulk converting cbz to pdf cuzwedontcare Conversion 1 01-19-2012 10:16 PM
Bulk converting settings opalflame Conversion 8 12-04-2011 11:18 PM
[Old Thread] Bulk Converting Experiences the_callant Conversion 5 04-29-2011 09:45 AM
Bulk Convert error seajewel Calibre 1 08-06-2008 05:13 PM


All times are GMT -4. The time now is 09:56 AM.


MobileRead.com is a privately owned, operated and funded community.