Register Guidelines E-Books Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   MobileRead Forums > E-Book Software > Calibre

Notices

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-05-2013, 10:20 AM   #1
audeojude
Enthusiast
audeojude can read faster than his screen refreshesaudeojude can read faster than his screen refreshesaudeojude can read faster than his screen refreshesaudeojude can read faster than his screen refreshesaudeojude can read faster than his screen refreshesaudeojude can read faster than his screen refreshesaudeojude can read faster than his screen refreshesaudeojude can read faster than his screen refreshesaudeojude can read faster than his screen refreshesaudeojude can read faster than his screen refreshesaudeojude can read faster than his screen refreshes
 
Posts: 25
Karma: 14170
Join Date: Oct 2011
Device: kindle 1
Calibre system resources used

What does calibre load into memory when it starts? On my system on start up it has a footprint of 968 megs of ram.

Since calibre is one of my most used programs and I have 8 gigs of ram this doesn't really inconvenience me but I was curious about why memory use is so high.

I have a very large library if that helps.

system is ubuntu linux 64 bit 12.04
older intel quad core with 8 gigs of ram.

I am always running the latest version of calibre.
audeojude is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2013, 10:33 AM   #2
theducks
Grand Sorcerer
theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.theducks ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
theducks's Avatar
 
Posts: 14,523
Karma: 5567087
Join Date: Aug 2009
Location: The (original) Silicon Valley, USA
Device: Galaxy Tab 2, Astak Pocket Pro, K4NT
Quote:
Originally Posted by audeojude View Post
What does calibre load into memory when it starts? On my system on start up it has a footprint of 968 megs of ram.

Since calibre is one of my most used programs and I have 8 gigs of ram this doesn't really inconvenience me but I was curious about why memory use is so high.

I have a very large library if that helps.

system is ubuntu linux 64 bit 12.04
older intel quad core with 8 gigs of ram.

I am always running the latest version of calibre.
I only have 32 bit Ubuntu (none over 2G RAM): The foot print is smaller than on my windows boxes and about half of what you report.
By any chance is the:
metatdata backup still running (right-click Library Icon: backup status)?
Is the Task wheel spinning (scanning a device)?
theducks is offline   Reply With Quote
 
Enthusiast
Old 01-05-2013, 02:22 PM   #3
joiwind
Junior Member
joiwind ought to be getting tired of karma fortunes by now.joiwind ought to be getting tired of karma fortunes by now.joiwind ought to be getting tired of karma fortunes by now.joiwind ought to be getting tired of karma fortunes by now.joiwind ought to be getting tired of karma fortunes by now.joiwind ought to be getting tired of karma fortunes by now.joiwind ought to be getting tired of karma fortunes by now.joiwind ought to be getting tired of karma fortunes by now.joiwind ought to be getting tired of karma fortunes by now.joiwind ought to be getting tired of karma fortunes by now.joiwind ought to be getting tired of karma fortunes by now.
 
Posts: 9
Karma: 494030
Join Date: Dec 2012
Location: near Toulouse, South-West France
Device: kobo glo
@audiojude : try going to Preferences>Look and Feel> then change the User Interface style to System default - this worked here anyway to drastically reduce the footprint.
joiwind is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2013, 09:27 AM   #4
audeojude
Enthusiast
audeojude can read faster than his screen refreshesaudeojude can read faster than his screen refreshesaudeojude can read faster than his screen refreshesaudeojude can read faster than his screen refreshesaudeojude can read faster than his screen refreshesaudeojude can read faster than his screen refreshesaudeojude can read faster than his screen refreshesaudeojude can read faster than his screen refreshesaudeojude can read faster than his screen refreshesaudeojude can read faster than his screen refreshesaudeojude can read faster than his screen refreshes
 
Posts: 25
Karma: 14170
Join Date: Oct 2011
Device: kindle 1
I don't see/have the system icon running that I can check on that backup running. How else can I check? I disabled the system Icon due to advice from kovid to help being able to shut down calibre and leave no running processes in the background when I have closed the UI.

I am already running the interface as system default so that doesn't seem to be an option I can change.
audeojude is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
calibre Help Resources unboggling Calibre 0 10-17-2012 11:12 AM
Calibre crashes my system(Ubuntu) Grey Pearl Devices 12 02-01-2012 08:11 PM
Calibre and 'System' process on Windows fooeynet Calibre 3 05-06-2011 01:29 AM
Can't install Calibre on my brand new system, need help NASCARaddicted Calibre 5 02-18-2011 03:42 PM
calibre optimal system specs paul__dl Calibre 3 06-19-2010 12:04 AM


All times are GMT -4. The time now is 01:00 AM.


MobileRead.com is a privately owned, operated and funded community.