Register Guidelines E-Books Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   MobileRead Forums > E-Book Software > Calibre

Notices

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11-12-2010, 09:15 AM   #1
glsteadman
Junior Member
glsteadman began at the beginning.
 
Posts: 3
Karma: 10
Join Date: Nov 2010
Device: Kindle
Duplicating a Calibre Database

I'm trying to set up Calibre on a second computer. I've copied my original database, with all of its metadata, and pasted it into the new Calibre Library folder. The new program, however, does not see any of that data - none of it. I'm sure I'm missing something simple. Anybody have any advice?

Thanks . . .
glsteadman is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2010, 09:33 AM   #2
Starson17
Wizard
Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.
 
Posts: 4,004
Karma: 177841
Join Date: Dec 2009
Device: WinMo: IPAQ; Android: HTC HD2, Archos 7o; Java:Gravity T
Quote:
Originally Posted by glsteadman View Post
I'm trying to set up Calibre on a second computer. I've copied my original database, with all of its metadata, and pasted it into the new Calibre Library folder. The new program, however, does not see any of that data - none of it. I'm sure I'm missing something simple. Anybody have any advice?

Thanks . . .
The procedure is simple - copy the entire library folder from the first computer to the second library, including the metadata.db file, then install Calibre on the second computer and point it to the copied library.
See here:
http://calibre-ebook.com/user_manual/faq.html#id32
Starson17 is offline   Reply With Quote
 
Enthusiast
Old 11-12-2010, 09:53 AM   #3
glsteadman
Junior Member
glsteadman began at the beginning.
 
Posts: 3
Karma: 10
Join Date: Nov 2010
Device: Kindle
That's what I did, though I installed Calibre prior to copying the database. Just to be sure, I uninstalled Calibre and then installed it again. Same thing . . . all of the data is in the Library exactly like it was on the first computer, but the program still sees no books. To be certain, I ran the Welcome Wizard again, making sure it was pointed to the Calibre Library folder, but to no avail. Any other suggestions?

Thanks for your help . . .
glsteadman is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2010, 10:25 AM   #4
Starson17
Wizard
Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.
 
Posts: 4,004
Karma: 177841
Join Date: Dec 2009
Device: WinMo: IPAQ; Android: HTC HD2, Archos 7o; Java:Gravity T
Quote:
Originally Posted by glsteadman View Post
That's what I did, though I installed Calibre prior to copying the database. Just to be sure, I uninstalled Calibre and then installed it again. Same thing . . . all of the data is in the Library exactly like it was on the first computer, but the program still sees no books. To be certain, I ran the Welcome Wizard again, making sure it was pointed to the Calibre Library folder, but to no avail. Any other suggestions?
To show the books in the GUI, Calibre doesn't even need the books - it just needs the metadata.db. If you have that file on the new machine, and you have Calibre pointed to the directory that has that file, you will see books in the Calibre GUI.

If you don't see books, the first step would be to verify that you have the same metadata.db file in both places. Take a look at the file sizes. An empty metadata.db on the new computer would be smaller than the one in your original library. If they are different, just copy over the bigger one to the new machine. If they are the same size, then you probably don't have Calibre pointed to the correct folder.
Starson17 is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2010, 11:53 AM   #5
glsteadman
Junior Member
glsteadman began at the beginning.
 
Posts: 3
Karma: 10
Join Date: Nov 2010
Device: Kindle
That's it . . . thanks very much for your help. For some reason the metadata.db file didn't get copied over when the books themselves did. I copied and pasted it and that immediately resolved the issue.

Thanks again . . .
glsteadman is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2010, 02:21 PM   #6
Starson17
Wizard
Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.Starson17 can program the VCR without an owner's manual.
 
Posts: 4,004
Karma: 177841
Join Date: Dec 2009
Device: WinMo: IPAQ; Android: HTC HD2, Archos 7o; Java:Gravity T
Quote:
Originally Posted by glsteadman View Post
That's it . . . thanks very much for your help.
You're welcome.
Starson17 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Calibre Database Creation RockstarPenguin Calibre 0 07-08-2010 12:17 PM
If Calibre can't find the database... guyanonymous Calibre 7 02-27-2010 02:48 PM
Reference Database in Calibre? nnxbtz Calibre 5 09-27-2009 06:16 PM
HELP! Please Please Please! (Calibre Database Crash) Abisha Calibre 7 06-10-2009 10:54 PM
Possible to get tags from the calibre database? GRiker Calibre 4 05-04-2009 02:30 PM


All times are GMT -4. The time now is 12:03 PM.


MobileRead.com is a privately owned, operated and funded community.